Între Dumnezeu și realitate

Posted: November 10, 2010 in Pentru sceptici

Eye Of GodÎn fiecare zi trăim, de fapt, între 2 lumi, una personală și cealaltă a tuturor. Trăim adică, între Dumnezeu și realitate. Bine spun cei care încearcă să deslușească tainele trecerii noastre pe pământ, că noi ne creem de fapt propria noastră realitate, pe care o putem transforma conform educației, dorințelor, alegerilor noastre. Putem vedea jumătatea plină sau jumătatea goală a paharului, putem trăi într-o cocioabă și să ne imaginăm că urcăm treptele unui palat de cleștar.

Din păcate însă, oricât ți-ar place să visezi și să te izolezi, nu poți să nu dai nas în nas cu realitatea celorlalți, care, combinată, dă istoria omenirii. De aici apar scepticismul, moda, manipularea, politica, dorința de a fi mai presus de dorințele individuale și de a te remarca într-o realitate comună, cu un Dumnezeu de fațadă și teorii ale științelor așa zis exacte. Omenirea este un amalgam fără vise, un morman de gunoaie, o istorie a intrigii, trădării și războaielor. De mii de ani omenirea se chinuie în boală, suferință, agonie. Merită sau nu, acest chin? Eu zic că nu. Deoarece omenirea nu face altceva decât să reacționeze la realitatea comună, dată de condiții meteorologice, cataclisme, poziție geografică, boli, necesități, neputință, neștiință, etc.

Avem nevoie  așadar ori de o altă realitate comună, ori de posibilitatea de a ne trăi fiecare, concret, propria realitate. Nu sîntem construiți pentru realitatea istorică și oricât am încerca să fim de sfinți, nu reușim nici măcar să-i imităm. Nu aici, nu acum. De aceea, sper ca anul 2012, prin orice mijloace (extratereștri, Dumnezeu, Dalai Lama sau Papa de la Roma) să ne aducă o lume în care să putem cu adevărat TRĂI.

Advertisements
Comments
 1. Anca Lupes says:

  sumbrrrrrrrru 😦

 2. andreeat says:

  Draga mea… de ce vezi tu ‘Deoarece omenirea nu face altceva decât să reacționeze la realitatea comună, dată de condiții meteorologice, cataclisme, poziție geografică, boli, necesități, neputință, neștiință, etc.” o CAUZA si nu un EFECT?

 3. Diana Singer says:

  Andreea-un efect al ce? stai ca nu inteleg, sau sint eu prea obo la ora asta? please explica.

 4. Anul 2012 va fi la fel de banal ca si celelalte,nu se va intimpla nimic . Pentru ca niciodata nu se intimpla nimic atunci cand oamenii”de fatada” profetizeaza,prevestesc, anticipeaza… Sunt doar BANI la mijloc, la inceput si la sfarsit. S-au scos si in 1999, si in 2000, cu toate filmele, calamitatile, stirile si prevestirile media. Urmeaza 11.11.2011. Apoi 12.12.2012. Desigur, nu se intimpla nimic, in schimb se vand bilete.
  Dupa care, se reinventeaza.

  Manipularea maselor de manevra, carnea de tun dintotdeauna, a fost , este si ramine, pina in actul final, singura sursa de bani si de sustinere a scarbelor cu coroana pe cap, a purtatorilor de blazon, a multinationalelor, a politrucilor de rang inalt, a familiilor cu sange albastru, a bancherilor, a partidelor, a sistemelor religioase ….

  Niste pereti varuiti , ce ascund mormintele putreziciunii dinauntrul sufletelor lor gaunoase. Acestor manipulatori, intunericul le este lumina, si uraciunea pustiirii le este umbra…

  Dar ploaia care va veni …le va potopi pe toate…

 5. andreeat says:

  Tu cat de departe in istoria omenirii te uiti? Oamenii nu au fost intotdeauna “stiutori”! Nu au avut dintotdeauna acces la cunoastere. Motiv pentru care au actionat in functie de cat stiau si cat puteau la vremea respectiva.
  Uita-te putin si din alta perspectiva. Stiinta si creierul au evoluat in sute de ani. Sufletul si spiritualitatea, nu.

  Ce vezi tu prin “cataclisme” sunt efecte ale starii involuate de constiinta ale oamenilor din trecut pana in prezent si “semnale de alarma” ca e momentul sa fim si altfel. Gandeste-te cate “valuri de compasiune”, “iubire” si ajutor neconditionat se nasc imediat dupa un astfel de cataclism.

 6. Diana Singer says:

  @Jesus: sint absolut de acord cu tine, sau eram, pentru ca, nu stiu de ce, anul 2012 face exceptie. Pentru prima oara vorbim de fapte concrete, observate de fizicieni, nu de Nostradamusi si psychici cu mintile intortocheate. Se vorbeste despre explozii solare care ne-ar putea afecta foarte rau si de asemenea, parca se trezeste la viata o noua constiinta a omenirii, care doreste sa schimbe ordinea celor cu bani. vezi de ex. noul film Zeitgeist, care are premiera in 2011.

 7. Diana Singer says:

  @Andreea:eu tocmai despre asta vorbeam, ca sintem pedepsiti pe nedrept. Li s-a dat drumul intr-o lume plina de pericole unor fiinte cu creierul de bibilica. Nu e drept! Valurile de compasiune si ajutor se nasc totusi din aceste fiinte napastuite, care-si pling copiii care mor nevinovati, sufera in fata mortii, au parte de necazuri pe care nu le pot duce. De ce? Pentru ca un Dumnezeu nedrept sa ne invete minte ca trebuie sa evoluam, ca sa ajungem, ce?

 8. andreeat says:

  Dumnezeu nedrept? Hmmm… Eu incerc sa iti explic ca ceea ce se intampla de tipul calamitati etc sunt rezultatele felului in care au actionat oamenii in istorie. Dumnezeu ingaduie aceste fenomene, dar nu El le creaza.
  Oamenii au evoluat in exterior dar nu in interior. Acestea sunt “mesajele”: sa ne intoarcem in interiorul nostru, sa trezi spiritul Hristic din noi: compasiunea, iubirea fata de noi si fata de aproape, etc.
  E o discutie lunga.
  Am simtit nevoia sa comentez pentru ca mi se pare nedreapta abordarea. Astept sa bem cafeaua aia ca sa “dezbatem”.

 9. Diana Singer says:

  Andreea, ar trebui sa stam la 10 cafele ca sa dezbatem, Asa cum am scris in articol:nu sintem sfinti, pentru ca nu putem fi. Avem prea multe greutati de dus in spinare. Si m-am saturat sa tot fim vinovati si cind ploua!…da, Dumnezeu (daca exista) se face vinovat de multe, de la a lasa niste descreierati pe pamint, ca sa se distreze de cum evolueaza, la faptul ca ii lasa sa se automutileze linga clepsidra cu nisip nesfirsit pe care probabil o tine nepasator pe noptiera…

 10. E fireasca a ta revolta impotriva nedreptatilor strigatoare la Cer; dar trebuie ca toate aceste lucruri sa se intimple , tocmai pentru ca cei care sunt ”fire starter-ii’ caderii oamenilor , sa fie gasiti vinovati in fata unui intreg univers .
  Nu e vorba doar de micul nostru sistem solar , ci de perceptia intregului univers plin de fiinte creeate vis-a vis de Creeator.

  Daca El ar pulveriza intr-o secunda tot ce ii sta impotriva ,tot ce i se opune, tot ce il desconsidera, probabil ca ce ar mai ramine ar crede doar de frica … si acolo unde este frica, nu este dragoste.

  Mai intai , dreptatea trebuie sa se arate. Va veni si clipa aceea, despre care nu stie nimeni, nici macar Fiul, ci numai Tatal. Ziua aceea ciudata , ziua maniei Lui. Ziua in care va spune ” S-A SFARSIT ” .

  Dar nu trebuie sa ne batem capul cand va fi, pentru ca sfarsitul , sau ”apocalipsa” sau cum i-o mai spune omenirea, este de fapt sfarsitul fiecarui om ..depinde cum te prinde …din clipa aceea, si planurile omului, si visele lui, si durerile lui, si averile lui, si patimile lui, si ura lui, si iubirile lui, se duc si nu mai sunt, ca un abur care se ridica pentru putin timp …

  La ce bun sa ne zbatem in agonia unui cataclism cosmic anticipat de savanti in 2012, 201010201, cand maine ne poate cadea un ghiveci in cap ? E inutil sa ne facem griji … atita timp cat avem suflarea de viata in Dumnezeu, si El o retrage cand considera de cuviinta, cine suntem noi sa-L tragem de mineca sau de guler zicandu-i:” Hei, ce faci?” De cand o pictura de Da Vinci il poate intelege pe maestru? Tot ce poate sa faca este sa stea in rama ei , pe panza ei, in dimensiunea universului ei.

  Ajunge zilei de maine grija de ea insasi .

 11. Diana Singer says:

  Am ajuns sa ma contrazic cu Iisus Hristos la mine pe blog! Bun asa, i like it! 🙂
  so:fire starterul nu este insusi creatorul?

 12. Tavi says:

  Adevarat Amin!!:-D

  Dumnezeu este iubire !! Dar in cazul nostru e o iubire materiala …
  Toti cautam fericirea dar ea nu exista … dar sa-ne bucuram de ce avem ,copii ,soare, mare… cafeaua de dimineata, de persoana iubita sunt lucruri mici dar cred eu eficiente. Tu ce zici !?
  “Este” multe de povestit: “but.. all is love and love is what we need “.

 13. rustic says:

  “Dumnezeu (daca exista) se face vinovat de multe”-Diana Singer la cartile sfinte sta scris “vai de cei ce se indoiesc de existenta lui Dumnezeu”iar in legatura cu sfarsitul lumii sta scris in Scriptura “nici ingerii din cer nu vor cunoaste ziua cand va veni sfarsitul lumii”

 14. Diana Singer says:

  @Tavi: as adauga si ca Dumnezeu este, pe linga iubire si suma experientelor noastre de viata.
  @rustic: cartile sfinte ameninta intr-una. o fi iubire asta? eu nu cred ca e iubirea atunci cind ameninti cu bau-baul pe oricine nu-ti impartaseste ideile… cit despre Dumnezeu-am scris mai sus. Cred intr-un astfel de Dumnezeu, nu si intr-o persoana pe care ar chema-o asa si careia ar trebui sa ne inchinam fara a pune intrebari.

 15. Cartile sfinte nu ameninta , iti spun doar la ce sa te astepti in functie de ceea ce faci.

  Par example, daca spune”nu te duce la curve, fiindca vei muri ” (proverbe 7: 11-27) nu te ameninta ca te va pedepsi cineva, ci tu insuti s-ar putea sa iei 200 de grame de sida la pachet, pentru drumu spre cimitir.

  Nu ameninta nimeni cu bau-baul” , dimpotriva , Dumnezeu cheama omul asa pacatos si decazut cum este, sa isi spuna parerea si ideile :” Veniţi totuşi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lâna.”(Isaia 1:18)

  Nu exista in nici o carte sfanta ideea mincinoasa pe care niste popi ”preacucernici” au introdus-o in ”sfanta traditie”: ”Crede si nu cerceta”

  Dimpotriva , Dumnezeu vrea sa cercetezi tot , dar sa pastrezi ceea ce este bun pentru tine si ceilalti, sa treci prin filtrul ratiunii si al iubirii experientele traite si invatatura primita, ca sa o dai mai departe:” Cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun. Feriţi-vă de orice se pare rău.”(1Tesaloniceni 5:21-22)

  Una peste alta, cartile sfinte sunt un ghid , un indrumar de bun simt despre cum trebuie traita viata astfel incit sa iti fie bine si tie si mie si celorlalti.

  Ideea de ”fac ce vreau , asta e libertate” intr-un univers fara legi , in care haosul e la el acasa, este un drum care duce la suferinta, la moarte, la chin si agonie. Libertatea absoluta nu poate fin inteleasa DECIT prin filtrul bunului simt ,al iubirii si al dreptatii.

  La Unifan radio aveati libertate totala de exprimare pe post, dar existau niste reguli de functionare, de bun simt, niste limite in care va incadrati. Iar bau-baul care va speria acolo era oprobiul celorlalti si al ascultatorilor; daca nu va incadrati in legile interne ale radioului, va autoeliminati.

  Nu putini sunt cei care au militat in forta pentru libertatea absoluta, fara legi si oprelisti considerate ”religioase”(in mod gresit); mai tarziu chiar ei s-au trezit in situatia de suferi pierderi ,materiale sau umane, venite de la altii ca ei, fara lege, fara stapin, si atunci brusc nu le-a mai convenit.

  Toate razboaiele si crimele , atrocitatile , violurile , rapirile,vin din acelasi izvor negru : libertate fara legi, libertate absoluta fara oprelisti morale, de bun simt, de dragoste, de dreptate.

  Majoritatea cataclismelor actuale, cu inundatii, taifunuri si schimbari climatice care distrug milioane de vieti, sunt plata pentru dorinta omului de a avea masina la scara, fabrici poluante, tehnologie, toate in numele ”civilizatiei” bazate pe arderi de petrol , gaze si carbune. Nu a contat efectul colateral, decit dorinta de a face bani (a companiilor)si de a avea confort (a oamenilor).
  Poate daca se incepea cu energiile regenerabile nepoluante, aveam alt drum . Dar au inceput cu ce i-a taiat capu’ , si acum ne chinuim sa reparam .

  Fara LEGE nu poate exista nimic, nici macar bila asta aproape rotunda de pamint care se invarte in jurul soarelui datorita legii gravitatiei. Cineva ar putea cere sa nu mai existe nici o lege in univers, ca sa fie libertate totala. Un astfel de univers nu poate exista , fiindca se anihileaza pe el insusi.

  De aceea ne-au fost date citeva legi-repere morale de bun simt, spuninduni-se totodata ce ni se va intimpla daca renuntam la ele(avem libertatea asta) …nu sunt amenintari, asa cum un parinte nu-si ameninta copilul cand ii spune” nu te sui acolo, o sa cazi si faci buba” . Iar copilul exasperat de grija parintelui gandeste” of, ce ma seaca cu ideile lui, lasa-ma in pace …”

  Cu siguranta, pina nu da cu capul de prag , copilul nu invata nimic, e plin de aroganta si tipa dupa libertate, s-a saturat de legi si ”nu ai voie asta, nu ai voie cealalta” . Omenirea are nevoie sa dea cu capu periodic de prag, fiindca ATIT ne duce capu.

  Fiindca nu avem pricepere, fiindca nu cerem intelepciune de la Cel care le are , si ni le poate da din belsug. Suntem prea mandri, prea aroganti, prea ”savanti” ca sa cerem lumina de cunoastere de la singura Lumina a universului. Mai degraba ne punem sperantele in oameni, in cercetatori, in idoli de mucava, in conducatori, in ..om?

  Si ne scuturam oripilati cand citim in cartile sfinte :” blestemat sa fie omul care se increde in om, care se sprijineste pe un muritor si isi abate inima de la Domnul!”(Ieremia 17:5)sau ” “Iata omul, care nu lua ca ocrotitor pe Dumnezeu, ci se incredea in bogatiile lui cele mari, si se bizuia pe rautatea lui.”(Psalmi 52:7)

  Dar vai, cum se poate asa ceva?? Stiam ca Dumnezeu este iubireeee, cum poate sa ne spuna asa cevaaa??

  Ori din necunoastere, ori din prostie, oamenii considera ca Dumnezeu este atit de bun incat este chiar fraier de bun, El e doar iubire, ii dai o palma si iti intoarce celalalt obraz, e atit de bun si iubitor incat ne putem bate joc cum vrem.

  Dar uita ca Dumnezeu este si DREPT in aceeasi masura in care este iubitor.

 16. Diana Singer says:

  Jesus! Te contrazic! Sa-i lasam deoparte pe criminali, pe puscariasi, pe politicieni si toate stirpiturile de pe pamint, deoarece nu vorbesc in numele lor. Pentru cei de mai sus trebuie sa se inventeze iadul pe pamint, la propriu. Eu vorbesc aici despre oamenii cu morala, oamenii acre-si iubesc semenii, oamenii de bun simt si asa mai departe. Chiar si despre dinozauri vorbesc. Cu ce or fi gresit acestia de au fost stirpiti de pe fata pamintului?!
  Stiu o gramada de oameni buni, care au foarte multe necazuri. Cunosc oameni care fac numai bine in jrurl lor si se aleg cu palme ale destinului de ramin nauciti. Li se imbolnavesc bebelusii de boli crunte, ba chiar ei insisi se imbolnavesc incurabil, sau pierd tot ce-au avut. O sa-mi spui pai da, din cauza celorlalti oameni. Bine, atunci hai sa te iau cu natura: oamenii cu firca lui Dumnezeu care n-au facut rau in viata lor se trezesc cu casa luata de ape. Tot ei au gresit, nu-i asa? Ca au fost prosti si n-au stiut unde si-au mostenit casa de la parinti, nu? Are biserica asta niste explicatii, de ramii timpit.
  Pe mine ma impresioneaza oamenii care suna la 112 sa salveze un catel ramas ca prostu in Dimbovia, oamenii care isi dau haina de pe ei cind il vad pe unul care sufera, etc. Nu poti sa negi ca exista si o gramada de oameni buni pe pamintul asta. Pentru ei vreau sa se faca dreptate, deoarece, cred ca a venit timpul ca si bunatatea sa fie rasplatita cu bunatate pe pamintul asta plin de bube.

  Cit despre radio: noi ne-am facut propriile reguli, fara frica de nimic, decit de constiinta noastra. multi ne-au afurisit si s-au simtit ofuscati de ceea ce spuneam noi la radio pe vremea aia. Dar pentru ca si multi ne-au iubit am continuat sa inovam, sa inventam, sa ne apropiem de ei. Pentru ca bunatatea si lipsa unor reguli inventate de cineva pentru ca asa vor muschii lui, duc omenirea mai departe.
  Hitler nu a avut succes din prea multa libertate, ci pentru ca a avut masele de partea lui, promitindu-le marea si sarea. O gramada de guverne s-au impus prin dictatura si legi stricte, ca pe urma sa duca razboaie care nu erau in nici un caz ale poporului care i-a ales.
  In fine, as avea multe de spus…pacat ca nu mai am unde.

 17. fm says:

  Diana, exploziile solare exista… cam dintotdeauna. Sau mai precis, cam de cand exista si soarele 🙂
  La fel si cataclismele si alte fenomene naturale… aparent distructive.

  Nu exista nimic special in privinta anului 2012, nimic care sa te faca sa te ingrijorezi de posibile cataclisme mai mult decat in alti ani.

  Florin

 18. Diana Singer says:

  FM:inclusiv oamenii de stiinta se ingrijoreaza, desi NASA a dat un comunicat curajos si linistitor. Niciodata nu mi-a pasat de nebunia asta cu hopa vine anul 2000, sau 2010/10, etc. Dar acum cind aud de explozii solare, scut magnetic slabit al planetei, schimbarea polilor -intru la idei. In plus se simte in aer ca ne-am cam plictisit de viata asa cum am reusit s-o cunoastem pina acum, avem nevoie de noi experiente, de next level..nu crezi? si ce zici despre ce au aflat oamenii de stiinta de la Geneva, cei cu experimenyl?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s