Andreea Esca, talent și rațiune

Posted: October 29, 2010 in Emisiuni la televiziuni

Doar doi sînt oamenii față de care am un respect deosebit în televiziune: Andreea Esca și Florin Călinescu. Mai sînt câțiva care acum abia încep să urce, dar mai bine nu-i nominalizez, ca să nu-mi fac dușmani. Și mai e și Gheorghe, un excepțional om de talk show.

Am citit de curând un articol despre Andreea Esca pe paginademedia și mi-au atras atenția câteva răspunsuri, pe care aș dori să le comentez aici. Personal, am cunoscut-o pe Andreea, pe vremea când lucra la SOTI și avea doar 19 ani. Am ajuns acolo înainte cu 2 ore de emisie, Andreea se pregătea pentru un nou jurnal de știri de seară, care pe vremea aceea se desfășura la o măsuță mai mică decît masa mea din bucătărie, cu un ghiveci cu flori pe ea. Mi-au atras atenția dicția ei și faptul că zâmbea mereu și era foarte sociabilă. N-am schimbat însă prea multe vorbe, deoarece mă grăbeam, eram în trecere, să văd ce-o mai fi și aia un post tv independent (primul dacă nu mă înșel). Eu pe vremea aceea lucram la Uniplus Radio, the best radio in town 🙂

Răspunzând întrebărilor adresate de studenții de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Andreea Esca a afirmat că “În egală măsură contează talentul tău şi dorința de a ajunge undeva. Sunt tineri care fac această facultate de jurnalism dar nu sunt făcuţi pentru această meserie. Poate că sunt prea timizi, poate nu au calităţile care trebuie. Important este să îţi dai seama la timp de acest lucru şi să te reorientezi. Dacă ajungi la concluzia că îţi lipsesc anumite calităţi pentru această meserie, faci altceva”.

Este foarte adevărat și cred că primordial este să descoperi dacă ai talent. Același lucru este valabil și dacă îți dorești să lucrezi în radio. Faptul că intri la o facultate de jurnalism, din păcate nu spune nimic despre talentul tău. Tot din păcate, nici profesorii nu-ți spun și asta este foarte grav. Și mai grav e că unii insistă în marea prostie, că au talent, chiar dacă le spui clar “NU AI, apucă-te de altceva”. Iar asta se întâmplă, pentru că, culmea culmilor, în România de multe ori nu se ține cont de talent și te trezești c-a ajuns mare moderator tv, unuț la care nu te-ai uita nici dacă ai da nas în nas cu el în lift!

Mi-a mai plăcut și afirmația Andreei despre Lucian Mîndruţă – “un foarte bun jurnalist. Acum a luat-o puţin razna, dar o să-i treacă“. Credeam că sînt singura care are această părere, dar mă bucur să aud că și un om care a lucrat cu el atâția ani îi spune același lucru. Deci Mîndruță, cred că a sosit timpul nu să te reinventezi, ci să faci în sfîrșit ceea ce știi mai bine 🙂

Ce nu mi-a plăcut însă este acest răspuns “M-am gândit la ce oameni aş invita dacă aş face o emisiune aşa cum îmi doresc. Şi m-am oprit la zece persoane. Aş face zece emisiuni şi gata. În cazul unui talk-show invitatul contează extrem de mult.
În România, la televiziuni sunt mereu şi mereu aceiaşi invitaţi. Am două mii de posturi franţuzeşti pe cablu. Mă uit la emisiunile lor, au tot timpul invitaţi interesanţi, care au ceva de spus. Nu ştiu de unde îi scot!”

Păi de unde să-i scoată, este foarte simplu: la ei nu se pune accentul pe pițipoancele care se dezbracă prin reviste și nu se zbat să facă vedetă dintr-o zăpăcită, numai pentru a avea pe cine să cheme apoi toți prin emisiuni. La noi așa se procedează, dacă încă nu v-ați prins. Televiziunile americane de exemplu, prezintă cazuri extrem de bine documentate, invită oameni obișnuiți care vorbesc despre o situație reală (nu despre ce au mai scris în mod fals, ziarele) și le dă posibilitatea să aibă parte de cele 15 minute de faimă. Nu mai comentez despre ai noștri, că nu are rost…Un week end mirific vă doresc!

Advertisements
Comments
 1. Tavi says:

  Am crezut ca o sa vorbesti si tu despre salariul ei:-)
  Nota 10 pentru articol 🙂

 2. Diana Singer says:

  haha Tavi, vad ca toata lumea moare de curiozitate ce salariu are Andreea. As face un pronostic-intre 5-10.000 euro/luna (nu stiu daca nu isi ia si procent din publicitate), dar nu uita ca mai are si alte job-uri, cum ar fi cel de la revista THE ONE 🙂

 3. Tavi says:

  Nu eu .. cred ca fostul ministru de la finante era interesat de salariul ei si mai “este” Huidu si cei de la Cancan…
  ar mai fii ceva dar iti spun pe mail 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s