Despre reîncarnare și viețile anterioare

Posted: September 23, 2010 in Pentru sceptici

Cititorii mei știu deja că sînt mai degrabă sceptică, decît vreo persoană care înghite ușor poveștile despre viețile anterioare și reîncarnare. Însă de fiecare dată cînd citesc ceva referior la aceste subiecte mă gîndesc puțin și chiar aș vrea să fie adevărate, de exemplu teoriile expuse de prietena mea dragă, Andreea Talmazan, pe blogul ei. Însă după nici mai mult nici mai puțin de 2 minute fix, îmi revin în fire și încep să aduc argumente care să spulbere orice credință în așa ceva, iar de data asta am decis să le și scriu pe blog. Așadar, iată motivele pentru care nu cred:

1.Creierul nostru, s-a dovedit, funcționează în moduri de-a dreptul misterioase. Îl putem păcăli de multe ori, dar în general acesta ne păcălește pe noi. S-a dovedit demult că ne putem îmbolnăvi sau ne putem însănătoși transmițînd subconștientului nostru amintiri negative sau pozitive. Cred cu tărie în hipnoză de exemplu și sînt convinsă că dacă știm ce să sugerăm acestei incredibile mașinării care este creierul, informațiile de care are nevoie, putem obține lucruri de-a dreptul extraordinare. De aceea și ajută vorbele bune, o bătaie prietenească pe umăr, un imbold. Acestea pot face mai mult într-un minut, decît o săptămînă de vacanță. Oamenii au nevoie de încredere în ei, de cineva sau ceva care să le repete mereu nu te speria, totul va fi bine. În concluzie, dacă creierul nostru este atît de receptiv, atunci de ce nu l-am putea păcăli și că există extratereștri care au grijă de noi, vieți anterioare în care am trăit lucruri tragice sau am fost Cleopatre, etc. Și e ciudat nu, că mereu cînd ne amintim de viețile anterioare primul lucru care ne apare în minte este ce CINE AM FOST, adică ce meserie am avut, asta pare să ne definească cel mai mult.

2.Amintirile referitoare la cine am fost nu ne ajută la nimic în viața asta, pentru că, desigur, nu sînt adevărate în primul rănd, iar în al doilea rînd nu avem ce face cu ele. Iar apoi, există karma, sau destinul căruia nu ne putem împotrivi, nu, conform teoriilor celor care cred în așa ceva. Deci sîntem oricum niște legume care orice ar face au același destin, ales deja între 2 vieți. Și pe semne sîntem și incredibil de masochiști, alegînd vieți mizere sau nefericite, pe care culmea nu poți nici să le schimbi, datorită destinului și a caracterului cu care te-ai născut. Oricît ne-am căzni, nu putem schimba cine sîntem, decît de formă, niciodată de fond. Putem fi cel mult percepuți altfel, asta nu înseamnă că în sinea noastră ne-am schimbat.

3. Schizofrenicii, sau oamenii cu personalitate multiplă sînt un alt argument. aceștia nici nu știu cine sînt în viața asta, darmite să-și aducă aminte cine au fost în viețile anterioare. Vedeți, e vorba despre a trick of the mind, mintea ne joacă feste, creierul își poate inventa multe vieți, personalități, atribuții. De ce nu ar putea face asta și sub hipnoză, adică să inventeze situații, personalități, drame, etc. Gîndiți-vă la visele voastre bizare, oare cum s-au format? Cum ați reușit să visați situații atît de imposibile, să vă simțiți urmăriți, să simțiți că cineva vrea să vă strîngă de gît, că nu puteți fugi, că zburați, că vă înecați, etc. Psihologii spun că aceste vise se datorează stresului acumulat și nu pot să nu-i cred.

4. În stare de hipnoză, creierașului i se spune ce trebuie să facă, iar el transmite asta mai departe corpului nostru, care trece la acțiune. E haios că putem grohăi, putem sări ca maimuța, etc, etc. Pe același principiu ni se pot sugera și vieți anterioare, prin simpla întrebare: ce ai fost într-o viață anterioară? Iar creierul începe să inventeze, exact cum face cînd visăm. Creierul este extrem de creativ și ne prostește cum vrea el. Valabil și viceversa.

5. De 2 săptămîni mă repar fizic, prin terapia Bowen, care este o terapie holistica ce se bazeaza pe declanșarea capacității de autovindecare a propriului nostru corp. Prin anumite mișcări specifice aplicate pe corp, se transmit impulsurile propice creierului nostru, care în decurs de cîteva zile acționează asupra corpului, reușind cu succes să repare ce e de reparat. Așa am reușit să-mi repar de exemplu umărul care mă durea de 3 săptămîni și nici un medicament nu a făcut față durerii. Credeți-mă, nu e nici o chestie mistică la mijloc, doar niște impulsuri bine targetate. Deci iată cum din nou, creierașul nostru face lucruri imposibile.

6.Ego-ul nostru vrea să fim nemuritori. Cred că singurul lucru căruia nu i-am putea supraviețui ar fi să știm precis, că nu există viață după moarte, că avem o posibilitate unică de a ne manifesta și gata. Dead forever! De aceea, creierașul nostru, pentru a ne ține în viață a inventat karma, afterlifes și cîte și mai cîte. Mă uit de multe ori la pozele făcute de Hubble și mă gîndesc ce sens avem totuși, dacă totul moare odată cu creierul nostru, sîntem oare dust in the wind și atît? Am ales să cred că nu, deși în adîncul sufletului meu, dacă acesta chiar există și nu e tot a trick of the mind, știu că asta sîntem, praf în vînt, trăim o singură dată, iar apoi nu mai știm de noi, ne pierdem în marele neant și asta e!

7. Nimeni nu a reușit să demonstreze, științific, contrariul, ci dimpotrivă, oamenii de știință sînt tot mai sceptici, iar medicii au început să caute din ce în ce mai intens, soluții la cum să ne prelungim viața actuală, că alta clar nu mai avem.

8.Cît de evoluat spiritual poți fi, dacă mereu trebuie s-o iei de la stadiul de bebeluș și dacă caracterul și personalitatea ta vin la pachet cînd te naști? Ce înseamnă de fapt evoluție spirituală și la ce ne ajută? Ca într-un mare final, după ce am trecut examenele mai multor vieți, s-ajungem în Nirvana?! Ce e Nirvana? o altă speculație, desigur, invenție deosebit de creativă a creierașului nostru.

9. Vorbitul cu spiritele celor morți este o altă invenție mare a creierului nostru. Încercați să vorbiți cu oricine vreți, în gînd și veți observa că veți reuși cu succes, doar să vreți (o dovadă în acest sens sînt copiii care-și fac prieteni imaginari). Tototdată vă veți convinge că aveți capacitatea de a cunoaște lucruri pe care teoretic nu le-ași învățat în această viață. De fapt nu știți că le-ați învățat. Să luăm ca exemplu oamenii care fac atacuri de panică și nimeni nu poate înțelege ce anume le declanșează (nu cauzele, acestea se bănuiesc a fi stresul, decepțiile, etc). Pesemne creierașul nostru își ia informații din lucruri pe care ochiul nostru nu le poate înregistra, subconștientul însă o face și dă alarma. Urmează să ne speriem foarte tare și să chemăm salvarea, pretinzînd că avem nu știu ce boală gravă de inimă și că vom muri.

10. Cei care pretind că au avut experiențe paranormale se mint singuri, desigur, foarte frumos, atîta timp cît nu le pot și demonstra și atîta timp cît sînt în minoritate. O presimțire, un deja vu nu constituie experiență paranormală. Din punctul meu de vedere, sînt tot produse ale subconștientului nostru, care poate reține lucruri de care să nu fim conștienți decăt atunci cînd le reîntîlnim.

Advertisements
Comments
 1. Anca Lupes says:

  Am 2 intrebari legate de ce scrisesi matale aci:
  1. Crezi in Big-Bang?
  2. Ti se pare logic ca ne nastem si traim (unii) zeci de ani in care ne dezvoltam pe toate planurile, evoluam, inventam si inovam – toate astea doar ca sa umplem cu ceva perioada dintre nastere si moarte?

 2. andreeat says:

  Diana, stii prea bine ca nu poti vorbi despre ceva ce nu ai experimentat. Ca de exemplu hipnoza. Poti vorbi despre hipnoza cand ai trait pe propria piele asta.
  Si de asemeni stii prea bine ca nu esti doar corp. Faptul ca practici terapia Bowtec demonstreaza practic ca creierul tau pana la inceputul acestei terapii functiona intr-un anumit fel. Si prin terapie se “reseteaza” pe anumite segmente.
  Nu incerc sa iti demolez teoriile. Fiecare are dreptul sa creada ce vrea el. Eu stiu ce em trait eu pe propria-mi piele. daca este doar rezultatul creierului meu, atunci inseamna ca sunt al naibii de creativa. 😀
  Intamplarea face sa cunosc oameni care au trait alte experiente foarte aproape de ale mele.
  Cum singura spui, creierul este o mare masinarie. Ti-ai pus problema ca poate creierul tau, prin informatiile pe care le-ai acumulat, te determina sa crezi ca ceea ce stii tu este adevarat si nimic altceva nu este adevarat?

 3. andreeat says:

  Si inca ceva: ma cunosti indeajuns incat sa stii ca eu nu voi incerca niciodata sa iti demonstrez tie sau altcuiva ceva! 😀

 4. Diana Singer says:

  @ Anca: 1.nu cred in teoria Big bang, deoarece prea exista o ordine in Univers, e prea multa simetrie, prea multa logica, ca sa fie ceva aleatoriu, cum ar fi o explozie necontrolata. da ce legatura are cu subiectul? si 2.sad but true, nu mi se pare logic, deoarece creierul meu si-a dezvoltat o ANUMITA logica si nu stiu daca pot sa ma iau dupa ea…

 5. Diana Singer says:

  @Andreea: este adevarat, nu am experimentat hipnoza, dar mai degraba cred in aceasta metoda de sugestie, vazind rezultatele la altii, decit in reincarnare.
  Faptul ca creierul se reseteaza nu face decit sa-mi demonstreze ca sint numai corp, cu creierul aferent si pot face ce vreau cu el 🙂 Apoi: nu conteaza cit de multi sinteti cei care au experimentat acelasi lucru, oricum nu sinteti majoritatea si, chiar daca ati fi, nu uita ca majoritatea l-a votat pe Basescu si s-a inselat 🙂
  Cu al 3-lea lucru sint insa de acord. Da, cred ca asa sintem setati sa credem, datorita creierului din dotare si daca nu ni se demonstreaza altfel, degeaba. Traim intr-un sistem logic si ne vine foarte greu sa credem si mai ales sa intelegem teorii abstracte. Dar, daca se reincarneaza Einstein si ne demonstreaza printr-o ecuatie ca sufletul si reincarnarea chiar exista, atunci nu ca vom crede, ci chiar vom sti!
  oricum, tu scrie acolo in continuare despre experientele tale, pentru ca ne dau speranta ca putem fi mai mult decit creier, mai mult decit de fapt sintem, din pacate…Tu esti exact acel “what if” de care chiar avem nevoie!

 6. andreeat says:

  Cred ca iti scapa ceva referitor la hipnoza. Anume ca majoritatea celor care au fost supusi acestei “metode” s’au trezit vorbind in limbi pe care nu le cunosc.
  Si cum explici de exemplu faptul ca un om, european, aflat pentru prima data in Buenos Aires spre exemplu, stie cu exactitate strazile si magazinele sau localurile ce existau cu o suta de ani mai devreme, fara ca acestea sa fie mentionate in vreo harta sau carte despre respectivul cartier?
  Tu realizezi cam cat de mult iti limitezi orizontul?:)

 7. Diana Singer says:

  Pai si tu cum iti explici ca te poti vindeca singura fara sa ai habar de medicina?
  oare e mai creativ sa gasesti explicatia in vietile anterioare decit sa descifrezi secretele propriului creier?

 8. andreeat says:

  Dupa cum spuneai: creierul tau a dezvoltat o anumita logica si observ ca nu vrei sa iesi din ea! Creierul poate face multe, inclusiv sa descifreze mesajele din ADN care, dupa cum spun specialistii, cercetatorii adica, cei in care crezi tu, nu este pe deplin activat, si acele spirale de ADN neactivate contin niste informatii pretioase despre fiecare dintre noi 🙂 Ia documenteaza’te. S’ar putea sa ai surprize 😛

 9. Diana Singer says:

  ce sa fac si eu, creier mi s-a dat, io cu el gindesc 🙂 si din cite stiu s-au observat chiar schimbari in ADN-ul nostru, pe asta se si bazeaza noile teorii. dar asta nu inseamna ca exista reincarnare.
  in orice caz sa stii ca si reciproca e valabila. nu exclude nici tu faptul ca ai putea sa te inseli, gindind altfel…

 10. andreeat says:

  Diferenta este ca eu am gandit ca tine … Deci pot jongla cu gandurile :)))))

 11. Anca Lupes says:

  Te-am intrebat pentru ca big-bang-ul e o teorie acceptata de majoritatea oamenilor de stiinta. La fel cum e si cea ca ne nastem, traim si murim si gata. Fara rost. Nu cred in momentul asta 100% in reincarnare, dar mi se pare o ipoteza plauzibila, care adauga sens vietii noastre. Pentru mine, cel putin 🙂

  Eu inca mai caut adevarul pentru ca nu sunt multumita cu teoriile unanim acceptate. Cel putin, nu inca.

  Sa nu uitam ca de aceleasi reactii de neincredere s-au “bucurat” si cei care au spus pentru prima data “pamantul e rotund”, pamantul se invarte in jurul soarelui”, “omul poate sa zboare”, “putem sa ajungem pe luna” etc. Numai datorita faptului ca nu s-au lasat descurajati si au mers pe drumul lor a facut ca lumea sa evolueze pana la stadiul actual.

 12. Diana Singer says:

  Anca: e adevarat, doar ca cei arsi pe rug au trait cu sute de ani in urma, acum nu mai e cazul.
  Zicea unul, la Discovery cred, ca aceeasi oameni care au inventat religiile, credeau si ca pamintul e plat…

 13. Anca Lupes says:

  Sa lasam religia deoparte, cu amendamentul ca eu cred ca religia mai mult strica. Din punctul meu de vedere, religia si credinta se intalnesc in prea putine puncte. Orice religie…

 14. Florin Juganaru says:

  “Creştinismul refuză ideea reîncarnării. Este o eroare cu atât mai gravă cu cât aceasta îi împiedică pe oameni să înţeleagă cum se manifestă justiţia divină. Nu trebuie să ne mirăm apoi dacă totul pare lipsit de sens; atunci când nu înţelegem cauza profundă a situaţiilor, a evenimentelor, ele devin de neînţeles şi concluzionăm că peste tot domneşte nedreptatea. În faţa suferinţei şi a necazului, creştinul spune: Dumnezeu a vrut aşa. Este extraordinar ! El însuşi nu a făcut nimic ca să aibă
  aceste necazuri, el nu este responsabil de nimic, Domnul face ce vrea, iar ceea ce îi place nu se bazează pe nici o justiţie. Refuzând ideea reîncarnării, creştinismul nu a făcut decât să îi rătăcească pe oameni. În timp ce, totul devine limpede cu ajutorul
  reîncarnării: înţelegem cum de la o existenţă la alta se
  manifestă legea cauzelor şi a consecinţelor. Domnul nu mai este cel care împarte binele şi răul fără să ştim niciodată de ce, ci omul este actorul destinului său. Dumnezeu rămâne deci în măreţia, în splendoarea, în perfecţiunea sa, dar mai ales în justiţia sa.”

  Omraam Mikhael Aivanhov

 15. ROBERT says:

  PTR ANDREEA NECREDINCIOSUL
  POATE AR TREBUI SA CITESTI CARTEA SECRETUL , SI DACA NI CI ATUNCI LOGICA TA REFUZA SA CREADA CUM FUNCTIONEAZA LEGILE UNIVERSALE SI ALE UNIVERSULUI , CHIAR CA TE LIMITEZI TU SINGURA .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s