PROSTIA presei e pericolul nr.1 în stat!

Posted: June 24, 2010 in Stiri pe larg
Tags: , , , , , , , ,

Nu presa în general, ci prostia multora care lucrează în presă reprezintă un pericol public. Cred că nu o dată, ci de 1000 de ori ați observat inadvertențe în știrile difuzate la tv. În plus, cei care au lucrat cu presa în mod direct știu că una declari și alta scriu ziariștii. Și cunosc foarte bine și prostovancele care au ajuns redactor de ziar, sau chiar mari șefi.

Mai zilele trecute m-am uitat la Antena 1, cum titra obositor, că o femeie s-a aruncat sub trenul de la metrou și a murit. La știrile PRO TV de seară, femeia suferise doar o zgîrietură și era bine mersi. Păi dacă un jurnalist, aflat la fața locului nu știe dacă un om trăiește sau nu, ce pretenții să mai ai?

Tot presa l-a înmormîntat și pe fratele geamăn al președintelui polonez, declarînd inițial că a murit în accidentul aviatic. Dar iată-l candidînd la președinție! Și cîte și mai cîte…

Despre senzaționalul OTV, ce să mai zic? Oare chiar se mai poate îndoi cineva că Dan Diaconescu a luat mită? Greu de crezut! Să-ți iei Rolls Royce din OTV e dificil totuși, avînd în vedere ce fel de publicitate difuzează. Bine, ați putea spune că fac bani din sms-uri, dar nu cred că i-a ajuns de un Rolls Royce! Cînd mă ocupam de muzici pe la casele de discuri nu o dată i-am sunat cerînd să retragă reclame făcute de ei pentru diverse firme, în care foloseau muzică fără sa-i fi autorizat nici un publisher și nici o casă de discuri. Au luat-o de la sine putere, cum le-a venit pe chelie și au trîntit-o în niște spoturi de mai mare jena și și-au luat banii. De fiecare dată mi s-a spus că mă va contacta cineva care se ocupă. Nu m-a mai contactat nimeni.

Cum să mai crezi că Diaconescu este cinstit și că toți banii lui sînt pe bune? Mă întreb doar ce draq a făcut FISC-ul atîția ani, de ce-a stat cu mîinile în sîn? De ce s-a acționat împotriva lui abia acum? Și culmea, la 1 zi distanță a venit și acuzația că presa face și drege. Deci mai întâi îl arestăm pe Diaconescu (că la OTV și-a făcut puterea campanie), să nu existe suspiciuni în ziua următoare, că lovim în presă.

Nu că nu mi-ar fi rușine și cu oamenii politici, care la rîndul lor fac și desfac…manipulează și trag foloase. Iar unii dintre ei chiar cred că se dau  de ceasul morții cînd află cît de greu este să ajungi invitat pe la Realitatea tv sau Antene, că, dacă nu știați și aici mafia e mare. Doar nu credeați că toți cei invitați prin emisiuni sînt pe bune? Nu, doar cine cred ei că trebuie invitat! Și atunci despre ce vorbim? Oamenii politici cîntă cum vrea presa, iar presa îi bagă în seamă după foloasele pe care le poate trage.

Atîta timp cît se bucură de credibilitate, presa poate schimba o țară. În rău sau în bine. M-a impresionat de exemplu campania PRO TV despre cutremure. Mă impresionează fiecare efort al presei, prin care se încearcă să se construiască ceva. Din păcate mulți doar dărîmă. Ne-am dezvoltat o tehnică imbatabilă de a face totul de rahat, ceea ce în cazul presei va duce la o lipsă de credibilitate acută.

Cînd a venit tata în București și a fost la Casa Poporului să vadă cum stă treaba cu grevele mi-a spus: “Erau vreo sută de amețiți prin piață, lumea nu prea e interesată de greve, numai Antenele astea ce se mai agită”.

L-am contrazis, of course, dar m-a făcut să mă întreb: oare cîți or fi ca tata, care nu mai au încredere în ce vad la televizor?

Advertisements
Comments
 1. Ella Kosta says:

  Total de acord cu cele scrise aici. Apropos de cum reda massmedia stirile, au fost nenumarate cazuri in care, la Pro TV, invitatii de la Happy Hour au povestit cate ceva, apoi imediat la stirile de seara erau interpretate cele spuse de ei complet aiurea si scoase din context. Ma uitam cum nu le e rusine ca la o diferenta de jumatate de ora intai sa apara ceva, apoi sa minti sau sa infloresti pe acelasi subiect, cand e clar ca foarte multa lume vede ambele emisiuni si-si da seama cat de trunchiate pot fi unele stiri.

  Iar in materie de proasta documentare a presei in unele cazuri, am vazut la viata mea erori atat de grave incat unele chiar au semanat panica, desi nu aveau nici un sambure de adevar.

  Este destul ca oamenii in ziua de azi cred prima chestie de o gasesc pe net. Macar presa de calibru ar trebui sa fie mai exigenta cu ea insasi si sa redea o informatie de calitate.

 2. Leo says:

  Ai foarte mare dreptate , ma surprind pe zi ce trece cu cata superficialitate scot stiri pe banda rulanta…. pic de habar n-au despre ce vorbesc ….

 3. Oana says:

  cum ramane, deci, cu puterea presei?? care putere? care presa?…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s