Jurnalismul românesc, un mit spulberat

Posted: April 15, 2010 in Emisiuni la televiziuni

Cred că nimic nu întrece legendele create de jurnaliștii români, talentați la headlines care bagă spaima-n populație, fără nici o bază și fără nici o legătură cu realitatea. Astfel, timp de 20 de ani am știut de la tv și știam până ieri, că Mihail Gorbaciov îl cunoștea pe Ion Iliescu înainte de revoluție și ca rusul ar fi împărțit Europa de est împreună cu Bush și a dat startul la revolta din ’89. Mitul atât de bine întreținut de jurnaliștii români, care de dragul senzaționalului nu-și verifică sursele, s-a spulberat  ieri seară, la știrile Pro Tv, când Esca și-a luat-o la fiecare întrebare adresată lui Gorbaciov. Răspunsul lui a fost NU la tot, asta după ce în preambulul interviului, PRO TV răspundea afirmativ la tot ceea ce a contrazis fostul lider rus, 2 minute mai târziu.

Esca:Este adevarat ca la Malta ati decis, impreuna cu presedintele Bush, ca regimul din Romania trebuia inlaturat de la putere?

Gorby:Nu este adevarat!

Esca:Ati vorbit cu Ion Iliescu, inainte de decembrie ’89? El a fost “cel ales” sa ii succeada lui Ceausescu?

Gorby:Ne-am cunoscut in ultima etapa a desfasurarii evenimentelor. Nu ne-am cunoscut inainte.

Esca:Exista o intrebare des pusa: a sunat Ion Iliescu la Moscova in decembrie ’89 ca sa ceara interventia armatei ruse?

Gorby:Nu a existat o astfel de rugaminte si nu a existat un astfel de telefon!

Iată deci în ce am crezut 20 de ani! Și-o să mai credem…Gorbaciov nu este la prima vizită în Romănia. Din câte știu, cu puțin timp în urmă ne-a mai vizitat  și la invitația Realitatea tv. Oare nu i s-au adresat aceleași întrebări? Eu nu m-am uitat, dar redactorii de știri de la PRO TV ar fi trebuit s-o facă, asta dacă nu le sună mult mai bine ca Gorbaciov să fie țapul ispășitor perfect.

Acum sincer, dacă n-aș fi știut cine-a scris Dracula aș fi zis că Pro Tv a făcut-o! 🙂

Update: fac o precizare, că văd că nu s-a subânțeles: nu spun că Gorbaciov e nevinovat, ci că ar trebui să i se acorde prezumția de nevinovă’ie, atâta timp cât nu avem documente care să ateste implicarea lui. Iar cei care fac știrile, atâta vreme cât una dintre părți neagă și instanța nu s-a pronunțat, ar trebui să se exprime gen “ar putea fi” sau “se pare ca”.

Advertisements
Comments
 1. glavan marieta says:

  pacat ca ne baga pe toti in aceeasi oala , adica ne cred pe toti niste fraieri, pacat de cei care au murit degeaba in 89 rusine sa le fie la cei din ziua de azi

 2. Diana, Doamne fereste sa le iau apararea alora de la pro tv insa Gorbaciov cam ce ar fi putut raspunde? cam ciudata abordarea ta this time….concluzia in schimb e corecta, in numele “libertatii de expresie” nenorocitii astia produc psihoze in masa de parca n-am avea si asa destule problme…uite cel mai bun exemplu: gripa porcina…

 3. Diana Singer says:

  ah Mircea, pai vezi de ce le merge? Ca mereu au existat astia ca tine, cu teoria conspiratiei in singe 🙂 mi-a mai spus un prieten acelasi lucru, nu esti singurul, hehe.
  si chiar daca aceasta teorie, sa admitem, este adevarata, tot ramine intrebarea: bai da pe Gorbaciov de ce nu l-a intrebat nimeni 20 de ani?!

 4. SabinS says:

  FYI: Gorbaciov trebuia sa vina la “10 pentru Romania” insa si’a anulat vizita in ultimul moment.

 5. Anca Lupes says:

  Hihihihi. Noroc cu Gorby ca ti-a luat valul de pe ochi. :)))

 6. Diana Singer says:

  @Sabin – thanks, nu stiam ca n-a mai venit. oricum, ramin la parerea ca metode de a-l intreba pe Gorbaciov pina acum ar fi fost destule. iar daca raspunsul lui e nu, PRO TV ar fi putut spune macar “se crede ca”, “se pare ca”, nu s-o dea de buna…

 7. @Diana: “astia ca mine”……hmm, n-am nici o treaba cu teoria conspiratiei, mi se par amuzante…eu incercam sa-ti explic ca omul are si el problemele – consemnele lui.. Chiar crezi ca putea spune asa ceva?

 8. Singura intrebare corecta e intr-adevar de ce nu l-a intrebat nimeni…

 9. Diana Singer says:

  @Mircea – stii ca s-au nascut atitea teorii, inclusiv ca Elvis mai traieste si mai nou ca rusii au doborit Tupolevu’ si i-au impuscat pe supravietuitorii polonezi in cap, etc…presa manipuleaza, in goana dupa senzational si mereu vor exista cei care se intreaba daca nu o fi totusi adevarat ce spune (presa)…
  cit despre Gorby-ma intreb ce ar avea de pierdut…el acum sta cuminte si asteapta invitatii prin diverse tari, o susha, o acadea, crezi ca a venit moka in Romania? 🙂
  deci -ce miza ar mai avea? nici macar sa-l apere pe Bush, care si el e away…cit despre implicarea Rusiei in Revolutia romana -chiar nu stiu ce interes ar fi avut atunci. eu cred (si sper sa nu spun o prostie), ca interesul inlaturarii comunismului din Europa de Est l-a avut UE, din dorinta de expansiune economica a statelor membre.

 10. Hehe, toooooate astea le vor lamrui documentele declasificate peste 50 de ani 🙂 – au trecut deja 20….
  Nu e vb de interes dpdv al lui Gorbi ci de consemne pe care le are orice shef de stat….

 11. ex-expat says:

  Rusia a vrut… UE a dorit …
  😐 suntem jucati la zaruri.
  “pawns on a chess board”, cam atat.

 12. emil says:

  Din pacate, Esca nu l-a intrebat cat a incasat ca sa vina la paranghelia din Romania. Cred ca s-a temut ca Gorby sa nu o intrebe la randul lui cat are salariul…

 13. LiaLia says:

  Draga mea, cu riscul de a te supăra un pic pe mine, îmi permit să spun că abordarea ta e un pic simplistă și pe alocuri naivă. Ai cam amestecat cai cu măgari și ești convinsă că ți-au dat inorogi. Că Protv și oricare altă televiziune din România tratează orice subiect pe model țâțele Nicoletei Luciu e una, că tu dai un diagnostic așa tranșant în câteva fraze care nu au esență, e altceva. Nu trebuie să-ți spele nimeni creierul și nici nu trebuie să suferi de teorii ale conspirației ca să înțelegi că în acel context geopolitic mai nimic nu a fost întâmplător. Poate doar reacția oamenilor care chiar au ieșit sincer în stradă și au murit nevinovați. Da, Iliescu nu a telefonat la Moscova, ci s-a deplasat direct, împreună cu Brucan, la Ambasada Rusă. Există și documente (e adevărat, nu românești, ci poloneze) care certifică asta. Iar răspunsul Rusiei a fost că se pot baza pe ajutor, dar nu pe intervenție armată. Să spui că Rusia nu a avut niciun fel de amestec în 89, e ca și cum ai crede că Ion Ilescu a apărut din senin, din mijlocul revoluționarilor reali, total spontan. Și că nici nu a avut vreun amestec în iunie la Târgu Mureș sau în Mineriade. Părerea mea e că sunt anumite subiecte care trebuie abordate cu ceva mai multă grijă și documentare.

 14. Diana Singer says:

  Lia draga mea, cred ca ai citit articolul pe diagonala, deoarece e clar ca nu am vrut sa dezbat daca Gorbaciov minte sau nu, ci daca cei care ne aduc stirile le si verifica. Si iata ca nu, iata ca abia dupa 20 de ani l-a intrebat cineva si pe Gorbaciov daca zvonurile sint adevarate. PRO TV de altfel a mai dat-o in bara si cu acele concursuri celebre de prin 95-96, cu “te uiti si cistigi”, modificate mai apoi in “te uiti si POTI cistiga”. acelasi lucru ar fi trebuit sa-l faca si in acest caz, in care una dintre parti neaga, iar noi avem niste documente… poloneze…nu am spus ca Rusia nu a avut nici un fel de amestec, ci ca nu Rusia a fost capul revoltelor din Europa de Est!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s