Ce-mi doresc pentru 2010

Posted: January 5, 2010 in Life

Nu stiu de ce, dar abia in 2010 imi revin obsedant in minte timpitele versuri ale unui cintec de pe vremea lui Ceausescu, din 1976: “Noi in anul 2000/Cand nu vom mai fi copii/Vom face ce-am vazut candva” si mai spune asa:  “Suntem copii, de acum vom fi/Plini de uimire, plini de iubire/Cu ochii va urmarim/Stim de pe acum ce ne asterneti la drum/Nenumarate flori si palate/Sa avem noi maine aur si paine”.

Mai sa fie…asta cu palatele m-a naucit. Palate la noi au construit Ceusescu si i-au urmat exemplul tiganii, ca deh, au avut de unde. Da, cred ca la ei se referea cintecu’. In rest, nu in 2000, ci chiar in 2010 tara se scalda in saracie, te miri cine mai ramine fara job, in timp ce accizele cresc, guvernul tine cu dintii de taxe aberante si impozite forfetare. Oare copilul Boc n-a auzit cintecu’ asta cu anu’ 2000?

Mi-ar placea sa se desfiinteze statul, cu toate institutiile lui. La ce ne folosesc? Statul consuma, atit. Nu protejeaza pe nimeni, nu ajuta pe nimeni, este un trintor care traieste din banii nostri. Ia de la saraci si da la bogati, adica la politicieni si la hoti. In campaniile electorale se cheltuie miliarde de euro si pentru ce? Pentru un mascarici de presedinte? Si apoi pentru un guvern care vrea mereu bani si nu stim pentru ce?

Si-ar mai fi bancile. Niste institutii imbuibate, care sper sa dea faliment si sa devina istorie cit mai curind. De ce ai pune banii la banca, cind, daca te duci sa-i scoti trebuie sa platesti un comision, evident tot din banii tai? Asta in timp ce dobinda  anuala e atit de mica, incit mai bine schimbi toti leii in euroi, ii tii la ciorap si peste un an ii schimbi iar. Intr-un an euro a crescut cu 10.000 lei vechi, in timp ce bancile ofera dobinzi de 11%/an. Faceti un calcul…

Multi romani, vazind cum in Romania iti trece viata pe dinaintea ochilor s-au gindit sa faca imprumuturi, pentru o casa, o masina, un televizor. Sa nu traiasca ca niste sclavi, fara un acoperis si fara entertainment. Acum nu mai au de unde sa dea banii inapoi. Ce fac bancile? Telefoane, amenintari si in final isi fac parcuri de masini pe care nu le mai cumpara nimeni. Romanului care s-a imprumutat nu i se cer numai banii datorati inapoi, ci si o dobinda mare, anuala, iar daca n-o plateste are penalizari la dobinda si la datoria neplatita. Daca se duce rumanu nostru la banca si le spune “domnule, nu am din ce sa mai platesc, sint somer, as vrea sa platesc mai putin macar o perioada”, bancile spun: “da, dar ia semneaza tu un contract, ca daca nu ne platesti masina de spalat intr-un anumit termen, cit te lasam sa achiti o suma mai mica, ne cedezi toate bunurile prezente si viitoare”. Nu glumesc. Chiar asta fac. Ii vor pe tata, pe mama, casa si cerneala din stilou! Ce mai, flori si palate, in anul 2010!

Ma uit pe forumuri sau la comentariile la diverse articole si constat cit naduf are populatia. Care mereu zice :”astia, astia nu ne dau, astia ne fura”. “Astia” sint statul. Iar statul nu face nimic. Guvernul guverneaza o tara imaginara, de pe o hirtie, dintr-un Excel. Romanii nostri, fosti copii si ajunsi acum in anul 2010 isi bat joc de proprii compatrioti.

Ce-mi doresc pentru 2010? Sa dispara statul, guvernul, taxele, bancile si viza pentru America. Si sa dispara politicienii forever, daca asa inteleg ei ca trebuie sa faca in anii 2000.

Si apoi, cu ce a contribuit politica la dezvoltarea omenirii? 5 milioane de politicieni n-au facut ce-au realizat Bill Gates, aia de-au descoperit internetul si inventatorii telefoniei mobile. Basca, nici un politician n-a descoperit Penicilina! 🙂

La multi ani!

Advertisements
Comments
 1. Oana says:

  Politica si-ar avea rostul ei, daca s-ar respecta regulile. La noi e tiganeala. Incerc sa-mi imaginez cum ar fi lumea despre care vorbesti tu. Cred ca ar fi haos, dar haos e oricum. :)) Mie mi-ar placea sa bubuie si bancile din Elvetia. Hahahaha! Mai e mult pana departe. La multi ani si multa sanatate! Pupix.

 2. Elena .L says:

  La multi ani…Dia!

 3. Gaby S. says:

  Diana….jos cu palaria in fata ta:) inca odata sti cum sa spui lucrurilor pe nume:)

 4. Propui o anarhie cumva?

 5. Diana Singer says:

  Nu Mihnea, propun o ordine normala, nu o dezordine in care mai dam si bir…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s