Dupa 20 de ani. De radio. In FM (partea a 2-a)

Posted: October 1, 2009 in Despre radio

decizie CNA

La data de 31 decembrie 1992, CNA a emis prima decizie privind acordarea licentelor de emisie pentru radiodifuziune. In temeiul art. 8 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 48/1992, comunicatia audiovizuala in domeniul radiodifuziunii se face in baza licentei de emisie care, in conformitate cu art. 12 alin. (2) din lege, se elibereaza de Consiliul National al Audiovizualului in urma unui concurs la care pot participa solicitantii care au obtinut avizul tehnic prealabil al Ministerului Comunicatiilor.
Licenta de emisie se acorda pentru o perioada de 5 ani in domeniul radiodifuziunii, cu respectarea criteriilor pentru departajarea participantilor, prevazute de art. 12 alin. (4) din legea mentionata.
Atunci s-au acordat oficial primele licente de emisie unor posturi de radio (care emiteau insa, multe dintre ele, inca din 1990), printre care si Uniplus Radio, reprezentat de Uniclub Multimedia S.R.L, societate ce ii avea ca actionari pe DJ-ii postului de radio (vezi foto).

Dar, asa cum am promis in post-ul anterior, sa vedem cum au inceput cei care aveau sa faca istorie in radio.

Raluca Moianu (Gold FM)

Imi aduc aminte ca prima oara cand am intrat in studioul de emisie (la Radio Contact) m-am speriat de cate butoane avea mixerul, erau prea multe.Mi-am spus ca o sa invat, n-o fi foc, o sa ma descurc.
La pupitru era in momentul acela Alex Gheorghias care m-a “incurajat” spunandu-mi ca “meseria asta nu se invata, se fura!”
Andreea Ionescu mi-a predat prima lectie in materie de mix la radio si mi-a cedat o ora de program .Multumesc Ami.

George Zafiu (in primul rind DJ si apoi Music Director la Europa FM 🙂

Am vrut sa fac radio de prima data cand am aflat ca exista asa ceva. Doar ca aveam vocea in schimbare si… aveam nume de baiat. Pe la 16 ani si jumatate am dat prima proba adevarata. Radio Contact avea statie locala la iasi de mai putin de o luna si cauta DJ. Interviul a durat 5 minute si dupa inca un sfert de ceas aveam un loc de munca. Primul. Directorul filialei mi-a explicat ca am nevoie de talent si nu mi-a acordat prea multe sanse. Dupa inca 5 zile am avut primul program. 6 martie 1994, ora 19.00.

Bogdan Stratula (General Manager Radio Zu)

…..zile geroase . Imediat dupa revolutie. La radio national se dadeau anunturi cu cereri de colaborare catre oameni care posedau arhive de muzica. Mi-am luat caietul in care scria tot ce aveam. M-am dus la poarta radioului national, am spus cine sant si ce vreau. Dupa vre o zece minute au coborat Florin silviu Ursulescu si Silvia Velicu. S-au uitat pe notile mele. M-au intrebat: Astea sant toate piesele pe care le ai ? Raspund: Nu, discurile. Saptamine urmatoare eram pe post cu Sivia Velicu.

Citeva luni mai tirziu, Bogdan a ajuns la Uniplus. Era treaba mea sa-l instruiesc intr-ale radioului. Avea la el 2 casete audio, potrivite la inceputul pieselor. Curind aveam sa facem impreuna Metal party-uri care incepeau la 10 seara si se terminau a doua zi pe la 5-6 dimineatza. In studio veneau fanii emisiunii, care dadeau din plete si se zbenguiau pe cel mai pur metal ever. Rock N Roll baby!

Advertisements
Comments
 1. Santu says:

  Raluca Moianu…nu Moianau 🙂
  “a gresi este omeneste” 😀

 2. Catalin Citrea says:

  Foarte tare! Asadar, au existat initial doar 4 frecvente in banda Vest, una din ele partajata puternic. In acea perioada, dintre toate puteam “prinde” la Buzau doar 94,2 FM, cea care avea si putere mai mare.
  Ce vremuri, talk-show-uri politice, moderate atunci de Cristoiu, de Nistorescu… Adevarul e ca in acele vremuri voci anti-FSN nu se mai prea gaseau in mass-media.

  Felicitari, Diana, pentru initiativa de a face cunoscute atatea si atatea lucruri. Nu mai vorbesc de poze si documente…

 3. Adi says:

  Pe banda vest au fost 5 frecvente in prima decizie CNA:
  – 92,7 Radio 2M+
  – 93,5 Radio Delta
  – 94,2 Radio Total/RVS/RVE
  – 96,1 Radio Contact
  – 102,8 Pro FM

  Primele frecvente in banda vest au fost defapt:
  – 92,75 Radio Nova 22 (aprilie 1990)
  – 93,5 Radio Delta (noiembrie 1990)
  dar in 1990 nu exista CNA 🙂

 4. aqvilla says:

  Imi place ca majoritatea ati dat prima proba, cam in jurul varstei mele! iar azi la aproape 17 ani nu ma angajeaza nici sa vand la un fast food :)) In fine… Diana, iti doresc inca 20 de ani in radio, pe care sa ii continui tot la fel de frumos si de bine 🙂

 5. Marian says:

  Buna Diana.Ma bucur nespus de mult ca ai facut acest blog,si ca noi ce am fost fanii radiourilor particulare putem sa scriem si sa ne aducem aminte de ceea ce a fost eterul romanesc dupa anul 1989…Am fost de la inceput fan Radio Uni Fun,pe urma Fun Radio si mai tirziu Uni Plus(1i+)…Imi amintesc cum am invatat pentru treapta a doua in 1990 pe muzica de la Fun radio si pe vocile voastre,si cel mai amuzant a fost faptul ca aveam o antena specila sa va pot receptiona in conditii foarte bune,emiteati atunci de la universitate dar smnalul cel mai bun a fost cind ati avut sediul in hotelul Dorobanti daca mai retin bine,stiu ca era la Piata Romana….Erai unul din DJ mei favoriti alaturi de Marian Stan,Daniel Klinger,Radu Tanase si Radu Pirlog….ati fost o echipa minunata pina in momentul cind radioul s-a impartit in doua….Odata cu impartirea radioului am parasit Fun radio si am ascultat numai Radio Contact a doua iubire ca post de radio pina la plecarea din tara…..Am fost foarte socat cind am aflat ca Radio Contact nu mai exista si nici acei indragiti DJ si moderatori nu mai lucreaza acolo….Nu pot sa cred ca cel mai iubit DELFINAS nu a mai fost ascultat si la-au inlocuit cu kiss fm…. dar viata merge inainte si sper din tot sufletul ca odata sa reinvieze Radio Contact sau Fun Radio….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s