Iubirea poate dura foarte mult, mai ales dacă este vorba despre una nefericită!

Posted: May 13, 2009 in Pentru sceptici
dolphinCe v-am spus? Acum ca perioada romantica a omenirii a luat sfirsit s-a demonstrat stiintific: iubirea se află în creier şi durează maxim 17 luni, cel putin asa spun oamenii de stiintza, intr-un articol preluat de Libertatea Online, de pe Agerpres.
Va las sa cititi articolu’ in liniste, asigurindu-va ca imi pare rau pentru o asemenea descoperire, mai bine taceau din gura, deh…stiintza asta rea si fara suflet!!! 🙂 Hrrrr… Dar  fie ca cei doi din imagine  (macar pt. ca au creieru’ cam mic), sa se iubeasca vesnic, amin! 🙂

“Locul în care este găzduită iubirea este considerat a fi inima. În realitate, însă, inima nu este sursa, ci indicatorul stării de iubire: palpitaţiile sale disperate, care par să fie auzite de toţi din jur, bătăile sale neregulate ne dau de veste cât de puternic este acest sentiment.

Antropologul Helen Fisher cunoaşte locul exact unde “trăieşte” dragostea: cu ajutorul computerului tomograf şi al mai multor zeci de voluntari îndrăgostiţi, ea a descoperit că iubirea se află în cap, în cele mai adânci şi mai vechi compartimente ale creierului.

În aceste compartimente se află sentimentele umane de bază, cele care nu pot fi controlate. Tocmai aceste celule s-au activat în momentul când în faţa ochilor voluntarilor îndrăgostiţi a apărut o fotografie a iubitului sau iubitei lor.

Cât durează iubirea? Potrivit cercetătorilor, în medie 12-17 luni. În princpiu, această perioadă este suficientă pentru a obţine reciprocitate sau a primi un refuz categoric. Dacă focul pasiunii i-ar mistui pe oameni o perioadă mai lungă, el ar distruge pur şi simplu organismul uman, ceea ce nu intră în planurile naturii. Îndrăgostiţii fericiţi ar muri de epuizare, iar cei respinşi – din cauza suferinţei insuportabile. Însă, nu există reguli fără excepţii. În anumite cazuri, iubirea poate dura foarte mult, mai ales dacă este vorba despre una nefericită.

În cazul iubirii fericite, natura are la îndemână un mecanism care transformă patima în focul liniştit al căminului, însă în cazul iubirii nefericite un asemenea mecanism nu există, ci doar instinctul de autoconservare, care nu funcţionează mereu.

Când scopul a fost atins, când sufletele şi trupurile s-au contopit, începe o nouă etapă a relaţiei. În timpul mângâierilor dintre îndrăgostiţi se eliberează astfel de substanţe precum oxitocina şi vasopresina. Aceste substanţe au legătură cu producţia de urmaşi, cu lactaţia, precum şi cu formarea acelei relaţii care leagă o mamă de copilul său. Aceştia sunt hormonii tandreţii şi ataşamentului. Aceiaşi hormoni inhibă, însă, producţia de hormoni ai pasiunii. Îndrăgostirea pătimaşă dispare pe măsură ce apare ataşamentul.

Faza iubirii liniştite este prevăzută de natură pe un termen necesar pentru a purta şi a creşte un prunc: în medie, cam 3 ani. În anul al patrulea, multe dintre relaţii se destramă. Pe de altă parte, unele cupluri demonstrează o durată surprinzătoare a sentimentelor şi relaţiilor. Însă în această situaţie este vorba despre cu totul alte sentimente şi relaţii, unele care nu au legătură cu cele vechi, ci cu structuri mai noi, strict umane ale creierului. Acest sentiment poate fi denumit prietenie. În orice caz, nu mai este vorba de acea dragoste pătimaşă de la început”.

Well, de-acum incolo propun o noua declaratie de Sfintu’ Valentin: “Te iubesc din tot creieru’ meu umanoid!!! :)”

Advertisements
Comments
 1. Oana says:

  Poza e geniala! Cei doi se pare ca-s oricum cam pe aceeasi minte.

 2. tina says:

  te-as contrazice in ceea ce priveste creierul delfinashului 😀 stim cu totii cat de inteligenti si iubareti sunt delfinii 🙂

 3. iulia1987 says:

  Atat de profund…imi place! O alta parere despre iubire:
  http://www.afladespre.ro/iubirea_un-joc-de-noroc-255.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s