o74-Radio&Showbiz:Radio Contact “All I Wanna Do Is Make Love To You”

Posted: February 19, 2009 in Cartea Radio & Showbiz

Urmeaza o povestioara in 6 parti, despre defunctul radio Contact.

totzi

(De la stinga la dreapta: Cristi Schnebli, Andreea Ionescu, Roxana Niculescu, Raluca Moianu, Alex Macavei)

Atunci când a început să emită, după ce i-au adus belgienii echipamentul, Radio Contact îşi avea sediul în clădirea Institutului de Arhitectură, chiar vis a vis de Universitate şi deci şi de Uniplus (pe atunci Fun Radio). Au ieşit în eter cam cu o luna mai târziu decât noi. Printre cei mai apreciaţi DJ-i ai lor mi s-au parut a fi: Gabi Dobroiu (care s-a perindat foarte scurt şi pe la Uniplus, apoi a plecat la PRO FM), Liana Stanciu (acum la Magic FM), Doina Ene (acum la Infopro, dar in “culise”), Raluca Moianu (acum la Gold FM), Cristian Tomescu (care din câte am auzit s-a retras, c-a descoperit că ştie să faca bani), Cristian Schnebli (acum la PRO FM), Alex Macavei (acum director la Radio 21), Cristi Dicianu, Şarpe (Bogdan Popescu, care s-a mai perindat pe la Fun, la Radio Total şi Infopro, Pro FM şi Radio 21), Radu Bârsan (care a parasit la un moment dat radioul, pentru o firma producatoare de tutun).

În 1991 sediul radioului s-a mutat în Splaiul Independenţei, la fostul Minister al Chimiei (unde este Kiss FM acum). Atunci au devenit şi ei societate pe acţiuni, până atunci fuseseră sub aripa liberala, căci aparatura venise că donaţie pentru tineretul liberal, aşadar se creease ATLD – Asociaţia Tinerilor Liberali din România. La ei însă angajaţii n-au devenit şi acţionari, ca la Uniplus, excepţie făcând Radu Şoancă şi Peppino (Giuseppe Rossi). Din SA mai făceau parte belgienii şi Călin Popescu Tăriceanu. Apoi Şoancă şi-a vândut acţiunile pe care i  le-a preluat Peppino (care în 1990 apăruse la radio ca prezentator de emisiune de jazz şi care este român 100%).

Şi la Contact, la început studioul era dotat doar cu 2 casetofoane, 2 pick-up-uri şi un mixer. În timp au apărut şi la ei CD-urile, minidisk-ul, iar apoi calculatoarele. La fel ca la noi, în 1990 reclamele se puneau fiecare pe casete de 30 de secunde, şi dacă aveai un calup trebuia să le ai pe toate pregatite “cu degetul” exact la începutul spotului audio şi să le schimbi din mers, pentru că nu aveai decât 2 deck-uri… şi ei, ca şi noi au făcut şedinţe despre cum se potriveşte caseta cu degetul, hehe. Adevărul este că pe vremea aceea, în şedinţe abordam teme tare ciudate… despre cum se numără CD-urile, despre cum se semnează în „caietul de antenă”, despre cum se închide uşa la baie şi câte şi mai câte bazaconii!
Tot în 1990, radio Contact a fost atacat de mineri, care după cum ştiţi devastau tot ce prindeau, din ura faţă de intelectuali şi faţă de bucureştenii „capitalişti”. Noroc cu Radu Şoancă, care a apărat postul de mineri. Dacă nu era el, spun cei care au fost acolo putea fi distrus totul, însă a ştiut să le vorbească minerilor pe limba lor postâindu-se în uşă, ca să nu poata intra potopul. După cum ştiţi, toate celelalte ateliere ale arhitecturii au fost devastate, iar dacă vă aduceţi bine aminte, în facultate au avut loc violenţe de coşmar!

Din punct de vedere muzical era frumos că în 1990-1991 recunoşteai posturile de radio după piesele leit-motiv, sau mai bine zis super difuzate: la Contact, Gabi Dobroiu difuza Heart cu “All I wanna do is Make Love to You” sau Whitesnake cu “Here I go Again”, iar Uniplusul avea “Valse de Vienne” şi “Comment te Dire Adieu” pe care le difuza în prostie. La noi cel puţin aceste piese aveau sa intre pe lista de „interzise”, însă au fost înlocuite mereu cu altele, de care ne îndrăgosteam şi mai şi!

Clasamentul a fost pentru mulţi ani acesta: Uniplus – number one, iar Contactul pe 2. A apărut apoi PRO FM, care multă vreme a fost a 3-a roata la caruţă. Ştiu că pe vremea aceea mă gândeam uneori:”Doamne, ce groaznic ar fi fost dacă aş fi nimerit la un alt post de radio!”. Si nu ştiu de ce, mulţi ani n-as fi vrut nici în ruptul capului să lucrez la alt post decât la Uniplus, cred că eram fanatică, or something!:)) Şi-ar mai fi ceva de adăugat: de câte ori ne venea vreun nou coleg de la un alt post de radio nu încercam să-l adaptăm, ci îi dădeam doar pur şi simplu, libertate. Curând se adapta singur iar după câteva luni aveai impresia că lucreaza la Uniplus de când lumea şi pamântul! Aşa s-a întâmplat cu Mircea Radu, cu DJ Z, cu Beatrice Popa şi mulţi altii.
În altă ordine de idei: vă vine să credeţi că deşi eram ca o familie există şi în ziua de azi vechi oameni de radio care nu s-au văzut niciodată la faţă? De exemplu eu pe Cristi Schnebli nu l-am vazut în viaţa mea pina in 2006! Exista oameni care fac radio şi in ziua de astăzi şi care nu-l cunosc personal. Pe Liana Stanciu am văzut-o pe vremea „şedinţelor” de la cârciuma din strada Olari, dar nu ne-am dat mâna niciodată (aveam sa ne cunoastem si sa ne vedem mai mult cind s-a maritat cu Mitza de la Bere Gratis). Nici pe Doina Ene n-am cunoscut-o personal, deşi o apreciam foarte mult. Aşa că propun să se faca un fel de congres sau un party mare, la care toată lumea să se întâlnească cu toată lumea!:)

Dacă Radio Contact a început în 1990 într-un atelier de 20 de metri pătraţi, în anul 2000 avea deja două studiouri de emisie, un studio de producţie foarte performant şi unul de ştiri unde puteai prelucra pe orice suport (minidisc, CD, DAT…), în total 4 studiouri şi aproape 30 de birouri (adica încăperi).
Reţeaua lor s-a extins foarte bine apoi în ţară, chiar mai bine decât cea a Uniplusului. Nu ştiu de ce, poate şi din cauza intervenţiilor lui Tăriceanu, ei au avut parcă mereu pile şi întotdeauna primeau cele mai bune licenţe de emisie, peste tot, inclusiv în Bucureşti, unde ne-au luat-o înainte în clasament tocmai din cauză că emiteau în banda vest….
La toate terasele şi prin toate magazinele începuse lumea la un moment dat, să asculte Contact, pentru că aparatele de radio in banda est au intrat la naftalina, după care au fost aruncate.
Mai tirziu radio Contact se lauda cu licenţe de emisie în cele mai importante oraşe din ţară, cum ar fi: Cluj, Sibiu, Constanţa, Craiova, Oradea, etc. La sfârşitul lunii noiembrie 2002 se lăudau că „Reţeaua naţională Radio Contact acoperă în acest moment aproape trei sferturi din populaţia mediului urban din România”. Bravo lor! Asa s-a construit reteaua pe care in 2009 o cunoasteti sub numele de KISS FM.

La Contact au mai fost Gabriela Vrânceanu Firea (cunoscută mai mult de la TVR şi acum de la Antena 1), Mirecea Radu (care a venit apoi la noi, după care a plecat la TVR şi apoi la Antena 1), Maria Zărnescu, Radu Cazan, Marius Furdui (în prezent director la Europa FM), Andreea Ionescu (care acum are firma ei de design şi decoraţiuni interioare), Roxana Niculescu Costei, Sorin Mighiat (folkist şi profesor la Arhitectură) şi mulţi altii.

Update post: Jesus, recintind textul imi dau seama citi directori a creat Radio Contact asta:) Din cei de la Uniplus foarte putini mai sint acum in media, darmite directori! Cu sigurantza ca noi am fost mai mult niste puslamale imbatate de muzica si poezie:)

Advertisements
Comments
 1. qelul says:

  Doamna! Doamna! De vreo ceva mai bine de o bucata de vreme Radu Barsan este la ProFM – derector sef.

 2. Sheicu says:

  Ce vremuri!
  Imi aduc si eu aminte de perioada casetelor cu un sfert de banda pe ele.Cand trebuia sa potrivim cu degetul virgula de la stiri la perfectie,cand inregistram pe casete de 90 in timpul zilei muzica si jingle-urile pentru ca mai apoi sa le difuzam noaptea.

  Pentru nostalgici: un articol din ziarul Ziua, 5 aprilie 2001.

  “Sambata, de Florii, Radio Contact organizeaza un superconcert intitulat “100% Live”, la care vor participa trupele “Camioane in Multime”, “AB4”, “Gaz pe Foc”, “Bere Gratis” , “Gianina si Quartz”, “Blue Spirit”, “Proconsul”, “Voltaj”. Concertul se va desfasura la ora 18.00, in fata Unirea Shopping Center. Aceasta alegere nu este deloc intamplatoare, pentru ca Radio Contact si-a amplasat acolo un studio cu pereti transparenti. Animatorii show-ului vor fi “Tovarasii tai”, Johan si Armand. Surprizele nu se opresc aici, pentru Pasti Radio Contact pregatind un mare concurs cu premii in valoare de peste 3000 de dolari. Pentru a intra in posesia marelui premiu, ascultatorii vor trimite scrisori in care sa explice si sa convinga ca sunt fideli Contact-ului.”

 3. @quelul: inca o data, ai mila. aceste vorbe au fost scrise cu niste ani in urma. Timp in care noi toti am facut multe alte lucruri, job-uri, in legatura cu radioul sau nu. Desigur ca Barsan e “Pro FM”, de vreo un an. A fost ales intr-un moment in care probabil pana si gandul de a reveni in radio pentru el era inchis undeva bine si legat cu calus la gura. Ma bucur enorm pentru el. Cristi (Schnebli) a facut cumva “dreptate” prin alegerea asta. Ca nu toate valorile au fost uitate, hai sa nu ne plangem chiar asa tare…

 4. deea says:

  Nu pomenesti nimic de Constantin Iancu 😦

 5. Andreea Stan says:

  Nici de Costica nu am pomenit, sorry Deea, si poate inca de multi… Astazi as scrie un pic altfel textul asta de acum 6 ani.. 🙂 Costica? suporta toate toanele si facea cumva ca noi sa ne intelegem… nu stiu de unde avea atata rabdare! Ma bucur ca o sa ne revedem….!

 6. Un Ascultator says:

  Am sa regret intotdeauna disparitia lui Gabi Dobroiu din FM-ul romanesc… Am avut sansa sa-l vad la lucru pe vremea vinyl-urilor si a casetelor si pot sa spun ca a fost printre primii profesionisti ai emisiei in direct. Atit vocea, cit si calmul, mesajul si echilibrul programului faceau din emisiunile lui o desfatare.

  O voce de neuitat (pentru ascultatorii vremii) si un model (sper, pentru cei din bransa vremii), care azi lipseste (din pacate)…

  Salutari, Gabi Dobroiu, oriunde te-ai afla !

 7. adi toma says:

  am savurat acest blog si cele scrise mai sus.in 1995 visam sa lucrez la radio si visul a devenit realitate in acelsi an.dupa ce am inceput sa ascult weekly top 40 cu gabi dobroiu mi-am dat seama ca e vocea care ma inspira cel mai mult.in 2002 am devenit director programe la radio alfa galati(nu asta are importanta).pacat ca nu se mai stie nimic despre el.multumesc gabi dobroiu.!!!!!

 8. VMF says:

  Am plans cand intr-o seara vad ca nishte …baieti au atacat si au cucerit RADIO CONTACT….RADIOUL TINERETII MELE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s