MAGIC NIGHTS – “filmul” evenimentelor. Partea a 4-a: O surpriza cit casa!

Posted: February 15, 2009 in Cartea Radio & Showbiz

Back.
Si a trecut aproape o saptamina din vacantza, cind ne trimite Dominique grila de programe pe mail. Eu inca nu apucasem s-o anunt daca mai vreau sau nu sa fac emisiunea in vechea formula. Ii scriu (pe mess cred, ca eu nu tin arhivele): doamna, pai conform noii tale grile vad ca avem 2 saptamini de vacantza. “pai da, nu asa am stabilit?” NUUUUU! Ah, comedia erorilor…da’ oricum, uite m-am hotarit ca nu ma pot intoarce in emisiune cu Eugen, ca nah, am ceva la cap de cind cu monitoru’ vesel:)  zice ok, sa-l asteptam pe Serban, sa vina din Mexic. Sa-l asteptam…si trece o zi, trec doua, zic s-o sun pe Dominique. Nu raspunde. Il sun pe Serban. Raspunde ca stai, ca au venit sefii de la SBS, ca hir, ca mir, ca sint in sedinte, ca sint amindoi extenuati de atita munca, ca “tu stii ca e 10 seara si n-am plecat nici acum din radio?”. Zic bine, cind pleaca aia? “Miercuri! Joi iti dau un raspuns”. Binee…vine joi-nici un semn. Il sun. “au plecat aia, dar nu am reusit sa ma intilnesc cu Dominique sa stabilim ce si cum. Te sun miine (vineri)”. Serban, se renunta la talkshow? “Nu fata, stai linistita, nu-ti face probleme!”.
Bineeee…vineri nimic. O sun pe Dominique. Nu raspunde. Ulterior mi-a spus ca Serban o asigura ca imi raspunde el la tel. Vineri m-am enervat si mi-am spus ca nu-i mai sun ever. Luni la 12 tzir, Dominique. “vino la 3 la radio, sa vorbim cu Serban”. Bineee…Vin!
La 3 cind am ajuns in radio stateau de vorba in meeting room cu cineva. Am asteptat, apoi m-a chemat Dominique. Zice:”stai ca vine Serban imediat”. Ok. Am facut conversatie. Nu vroia sub nici un chip sa-mi spuna ce hotarire au luat, dar imi sugera subtil sa-mi caut un job. Pe Eugen intre timp l-a pus sa inlocuiasca lumea in tot felul de programe si la un moment dat ma intreaba:”Cum ti se pare ca suna Eugen pe post?”. Ma uit mirata la ea. “Da” zice “Nu cred ca tu esti cea pe care ar fi trebuit s-o intreb”. Jesus! Oamenii chiar sint ciudati:) Oricum, raspunsul ar fi fost “foarte bine!”. Pentru ca oricite mi-ar fi facut, niciodata n-am fost de principiul ca oamenii trebuiesc facuti de 2 lei atunci cind e vorba de piinea lor. Adica ne batem cu monitoare, ne facem idioti, da’ cind e vorba de lucruri serioase stringem rindurile. Eu asa cred! De fraiera ce sint, nu pentru ca as sclipi de dashteapta:)
Tin minte ca si Eugen m-a intrebat:”Ce program crezi ca mi s-ar potrivi?” Zic “drivetime!”, dupa care m-am uitat in grila si-am vazut ca pe ala il face Dominique, zic:”ooops! Ma spune asta acuma si-o sa ma urasca femeia pe viatza!”:)
Dar de ce ma intrebi? Si-mi zice ca el oricind m-ar vedea in locul lui Denis sau a altui sef, ca as putea sa ma ocup cu succes de managementul radioului. “Si daca ar fi asa eu sint convins ca nu m-ai da niciodata afara din radio” a mai adaugat. Pai nu te-as da, normal. N-as da pe nimeni afara din radio, mai ales pe vreme de criza. As fi preferat sa stam toti in radio, ca maimutzele pe craca, pt. ca stiu cit de rau e in jungla in vremurile astea. De fapt eu niciodata nu m-am remarcat prin dat lumea afara, chiar daca ma enervau unii rau. Ne certam mai bine, ne faceam cu spume, da’ nu dat afara. Au fost doar 2 cazuri ever: Gabriel Guritza alias DJ Blue, care era hopeless ca DJ, am sperat luni de zile ca se va schimba si Dan Fintescu. Avea 14 ani si cred ca facea numai timpenii copilu’ cind i-am zis ca de miine sa nu mai vina. Ca mai glumeste si acu si zice:”vezi, m-ai dat afara”. Zic:”breh, io eram sefa atunci?” zice “nu, Costel Ionescu”. Si zic:”Pai si cum te-am dat afara?”. Zice “pai tu aveai un cuvint de spus in radio!”. Eu nu-mi mai amintesc faza, da’ probabil ca pusti fiind cine stie ce timpenii o fi zis si mi s-a pus pata. Oricum, nici unul dintre cei 2 nu aveau vreo cariera fantastica sau o familie de hranit.si nici “foame de bani”, vorba lui Puya nu era.
Dar hai sa ma intorc la oile mele, ca zici ca sint un fel de Ion Creanga in mizerie cind m-apuca povestile si amintirile despre radio:)

Asa, eram in meeting room si-l asteptam pe Serbanica. Asta se tot codea, isi facea tot felul de indelatniciri, numai sa nu dea ochii cu mine Dupa vreo 45 de minute vine in sfirsit si se aseaza la masa. Si-mi spune ca el si Dominique sint doar purtatori de cuvint ai SBS-ului, ca ei au incercat sa salveze talkshowul, dar ca n-au putut, pentru ca cei de la SBS vor sa schimbe formatul radioului din aprilie. Asa ca vorbe mai putine in toate programele, renuntza la stiri, iar talkshowul chiar nu mai cadra in acest context. Zic bine si de ce nu-l scoateti din aprilie? “deoarece ne costa mult” zice Dominique. Pai vindeti spatiu publicitar dupa 10 seara? Pai nu, ca nu cumpara nimeni. Pai l-ati oferit vreodata? Nu! Si o alta intrebare a mea a fost:”da de ce nu asteptati rezultatele sondajelor de audientza ca sa luati o hotarire?” si cica:”pai SBS au studiat ei piatza si la concluzia asta au ajuns, ca trebuie sa schimbe formatul”. Mai sa fie, dar danezii astia nu stiu ce vor. Din Radio Star s-a schimbat in Magic, s-a schimbat formatul, s-a bulibasit si rasbulibasit totul in nici 2 ani cred. Pai unde e constantza? In sudul tarii?:))

Iar in sondajele de audienta, care au aparut la 1 saptamina de la aceasta discutie cu Serban si Dominique demonstrau clar ca Magic crescuse, iar talkshowul a zdrobit tot, pe Bucuresti cel putin. De ce sa schimbe ceva care dadea rezultate din ce in ce mai bune, cind niciodata nu au imbunatatit ceea ce aveau? De exemplu Dan Dima era singur pe matinal, el facea butoanele, el centra, el dadea cu capul si isi platea un ajutor, pe Catalin, din banii lui! Ma uit afara, la show-uri precum Oprah, Jay Leno, Howard Stern. Oamenii astia fac acelasi lucru de cel putin 30 de ani. Credeti c-au avut o audienta constanta mereu, credeti ca n-au intrat in criza? Si atunci a venit marketingul cu imbunatatiri si cu strategie si iar a crescut showul. La noi nu, la noi ii dau afara. Ma gindesc acum si la Mondenii. Era clar ca niste oameni care au facut numai tv se adapteaza mai greu la radio, dar nu terbuia sa se renunte la serviciile lor dupa o luna, pe motiv, auzi drace ce motiv, ca cica i-a amendat CNA-ul pt. limbaj murdar. Ah, pai Cronicutza cea cuminte cite amenzi a primit de la CNA si nu s-a intimplat nimic, ba chiar aveau motiv de mindrie. Iar Kiss fm a fost mereu dusmanul nr. 1 al CNA-ului. Ca acum, vai! Ne-a amendat CNA-ul, nu sint buni astia, ia sa renuntzam la ei.
2 talkshow-uri de noapte, unul pe Kiss, altul pe Magic isi faceau singure concurentza, in cadrul aceluiasi trust. “Cronica” pe Kiss si “Mondenii” pe Magic al fel. Dar e clar ca Magic nu putea zdrobi mamutul Kiss pe plan national. Asa ca era un echilibru. Si era perfect sa poti sa-ti controlezi concurentza…Acum Magic nu mai are nici o emisiune, e un tonomat. Nici macar vesel..

In fine… dupa ce am asteptat 1 luna si jumatate sa-mi semneze contractul, acum mi l-au desfacut in fix 10 minute. Atit a durat sa se semneze toate hirtiile.
Pe holuri, lumea se uita lung la mine…ma simteam ca o ciumata care parasea radioul. Well, Serbanica, nu-ti port pica, pt. ca te stiu de la 19 ani si mereu mi-ai fost drag, desi lumea zice ca sint nebuna, ca nu vad ce faci, ca tralala. Nu! Refuz! Dar nu inteleg, vorba cintecului: ”Now that it’s all said and done/I can’t believe you were the one/ To build me up and tear me down/Like an old abandoned house”..
But.. I will survive!:)
Cit despre Dominique Iancu, ce sa zic? Mi-as fi dorit asa o prietena de nadejde. A schimbat toata grila, reducind programele la 3 ore, pt. a-i face loc lui Eugen in drivetime. Bravo! Desi nu m-as fi suparat sa-i dea programele de noapte, i-am si spus. Numai ca n-ar fi avut o explicatie buna pentru ascultatori, ehei, e greu sa iesi in arena, in culise totul e mult mai simplu. Deh, sa va fie de cap, cu programele voastre si cu lumea voastra! Have fun!

Advertisements

Comments are closed.