070 – Radio & Showbiz:Radioule, hai sa-ti ghicesc viitoru’!:)

Posted: February 9, 2009 in Cartea Radio & Showbiz

Daca la Uniplus l-am avut pe Vali Andronescu la producţie, ca mare meşter, la XXI l-am avut pe Mişu Nae, fratele Anei Maria Nae, care era jurnalistă, tot la radio. Mişu era mare pasionat de calculatoare şi de muzică, făcea generice şi spot-uri publicitare. Tot ca Vali era şi el înlocuitorul tuturor, căci atunci când nu puteam să venim la program îl rugam pe el să ne înlocuiască. Uneori îşi lua şi programe separate, de muzică.
Şi la XXI reclamele se făceau tot că la Uniplus, numai că nu prea aveam pentru cine. Puţine firme se încumetau să dea bani unui radio pe vremea aceea, dar ne descurca PDSRu’ cu finanţarea până la urmă. De fapt mereu am avut impresia că cei din conducerea radioului, de comunişti ce erau nici măcar n-aveau nevoie de banii „capitaliştilor”, hehe. Ţin minte că atunci când a ieşit Constantinescu în alegeri (1996) preşedinte de ţară, postul ar fi trebuit să se regrupeze ca „organ” de opoziţie, haha, nu ştiu cum se putea realiza asta pentru că toţi angajaţii l-au votat pe ţărănist.
În septembrie 1996, Mircea Cranta şi-a dat demisia (a intrat în politică şi în afaceri) şi în locul lui a fost numit Dan Ghibernea. Acesta a fost primul director general al postului care chiar a vrut să se întample ceva cu Radio 21 şi nu să-şi încaseze doar salariul, cel puţin aşa-şi aminteşte Vadi.
La 21 decembrie 96, Radio XXI a fost relansat, aceasta fiind ziua în care a început să urce spre ceea ce a devenit astăzi. Au venit DJ de la posturi independente, printre care şi Alex Macavei, dacă-mi amintesc eu bine şi s-a pus problema unui playlist. Tot eu am fost cea care l-a făcut şi aici, într-un program mult mai puţin profesionist decât cele de astăzi. Dar a dat rezultate. A început să se cumpere apoi şi muzică şi să se investească ceva mai mulţi bani în radio. Frecvenţa era în bandă vest şi începuse lumea să-l asculte prin maşini şi magazine, ceea ce e primul semn de apreciere în cazul unui radio…
Vadi devenise şi el dintr-o dată extrem de pretenţios şi vroia cu orice chip să-şi lase amprenta şi să schimbe radical totul. De când îşi visa el să lucreze într-un radio într-adevar independent! Apoi mai circula şi un zvon că cică radioul se va vinde pe bani mulţi unei firme mari, franţuzeşti, ceea ce s-a şi întâmplat într-un final. La restructurare s-au tăiat în primul rând piesele rock şi s-a mai renunţat la talkshow-uri. S-au făcut reguli de vorbit pe oră, s-au dinamizat ştirile şi s-a mai renunţat la emisiunile de peste zi. O să râdeţi, dar aceste lucruri acum banale au urcat radioul pân’ la cer, hehehe.
În scut timp a început să intre în sondaje şi să concureze cu posturi precum Contact şi PRO FM. Emisia s-a inbunătăţit se renunţase la „internet” şi astfel tot mai mulţi bucureşteni ne puteau asculta mai uşor. N-o să vă vină să credeţi, dar Radio 21 şi-a deschis şi câteva filiale în ţară, înfiripându-şi astfel o retea proprie care avea să se tot lărgească.

Aşa cum am mai spus, prin 1994 sau 1995 dacă nu mă înşel, a apărut încă un asociat în SC Radio XXI SRL, şi anume firma EST SRL, aparţinând lui Edgar Surin. Ei bine, în 1997, EST SRL şi-a schimbat proprietarii, fiind cumpărată de Iliuţă Naghi (Naţional) sau de o firmă a lui. În aprilie 1998, cele 47.5 % părţi sociale deţinute de Est au fost cumpărate de Europe Developpement International, divizia de radio internaţională a  Europe 1 Communication, parte din concernul francez Lagardere.
În februarie 1997 Vadi a fost numit Director General Adjunct la Radio 21, răspunzând în continuare şi de programe. În 1999, grupul Lagardere a câştigat licenţa naţională pentru Europa FM şi până în ianuarie 2000, Europa FM s-a construit în birourile din Radio 21, cu oameni din 21 şi de la Paris.
În februarie 2000, Dan Ghibernea a plecat la conducerea Europa FM, care se pregătea de lansare iar Vadi i-a luat locul, la Radio 21. Prin 2001 l-a făcut pe Alex Macavei, Director de Programe, ceea ce a ramas şi astăzi.
Săriturile acrobatice ale lui Vadi dintr-o funcţie de director într-alta îmi aduc aminte de prezicerile alambicate ale domnului Albu. Acesta din urmă a fost invitatul nostru la emisiunea „La Strada”. Era un domn de peste 60 de ani, orb complet şi care dezvoltase o scriere, un alfabet şi o limbă pe care numai dânsul reuşea să le desluşească. Ei bine acest domn ghicea matematic viitorul, numai că matematica dânsului era construită atât din cifre cât şi din acest alfabet ciudat, el spunea că e daca veche, amestecată cu diverse influenţe lingvistce (scrisese şi o carte, pe care n-am reuşit niciodată s-o citesc, oricât de mult mă străduiam de fiecare dată tot nu reuşeam să pricep nimic). Am fost la el acasă cu ajutorul unei prietene comune, Anca, ea-l cunoştea de mult şi ne făcuse prezentările. Ne-a cerut data naşterii, ne-a ascultat, ca să ne poată desluşi inflexiunile vocii, iar peste numai câteva zile horoscopul nostru era gata. N-am să uit câte zile o să am ce ne-a prezis şi ce s-a şi adeverit până în prezent. Lui Vadi i-a spus c-o să aiba un viitor extraordinar, funcţii şi onoruri. Era până şi dânsul extrem de entuziasmat de turnura pe care o va lua destinul lui. Peste întâmplările din viaţa mea  a trecut însă destul de repede, chiar superficial. Cine ar fi crezut? La momentul acela nimic din viaţa de până atunci a lui Vadi nu prevestea un destin extraordinar, ci dimpotrivă. Dar Albu a avut dreptate! Caretea dânsului am descoperit cu stupoare că o mai am şi în ziua de azi, se numeşte ERTFRAGATU KOGAZON DZATRA sau CARTEA VIEŢII DATĂ DE URSITAR POPORULUI ROMÂN, apărută la Editura Casa E.V.I.O. de tipărituri. Bucureşti, România.

Advertisements
Comments
 1. Vendeta says:

  “Astazi” director de programe la R21 e D. Dinculescu, Alex Macavei fiind “mai sus”…D. Dinculescu… o optiune horror pt un asemenea job. Cand nu fierbe de misoginism si ironie ieftina, cand are trei secunde libere sa “uite” cat de …Dumnezeu este, cand nu repeta de “n” ori pe program acel “aaaaaa” (a doua litera a alfabetului) deranjant, chiar agresiv fata de auz, cand face o mica pauza intre doua remarci baloase la adresa Andreei Banica, mr. D.D. 🙂 face si pe directorul de programe:) . N-as lucra cu un asemenea sef nici daca ar fi singura sansa de pe pamant de a avea ce munci. De gustibus…;)

 2. Diana Singer says:

  Vendeta, ti-am zis eu ca esti Bree:)) cartea Radio&Showbiz e scrisa acum 6 ani, precum stii… am promis s-o updatez si-o sa ma tin de cuvint, stai sa-mi gasesc un job mai intii:)
  Cit despre Dinculescu – este un dir. de programe foarte bun, precum arata si audientele recente. Asta ar trebui sa conteze daca ne vrem capitalisti. Cit despre misoginism – mai stiu eu unul la fel. I-a dat Dumnezeu 3 fete, asa ca..:))

 3. multam fain pt “urarile” de bine !!!
  din nefericire pt tine rezultatele “vorbeste” de la sine

  1. de 4 ani radio21 locul 1 ( da , in bucuresti, pt ca in tara e complicata treaba cu reteaua mica ce rastoarna reteaua mare )
  2. de 4 ani radio21 e perceput ca radioul cu cea mai buna muzica
  3. crestere de 4 ori pt vibe fm ( odiosul dinculescu a facut’o si pe asta )
  4. de peste 4 ani tronsonul 16-19 este de ne invins, etc etc etc ….
  dar, atata timp cat exista pareri, e de bine !!!! atata timp cat lumea vorbeste de tine inseamna ca existi, ceea ce …

 4. razvan says:

  dar pe Bogdan Serbu il putem auzi undeva la radio?

 5. claudiu says:

  prin anii 90 si ceva exista o emisiune de noapte ‘La strada’ mai stiti ceva de NICK SI DIA?

 6. Diana Singer says:

  @Razvan & Claudiu: Bogdan nu e la nici un radio momentan, cel putin din cite stiu eu. Nick e la Guerilla, Dia- nu mai stiu nimic de el.

 7. Vendeta/Bree says:

  @Diana : am facut acel update ptr cei care nu sunt la curent.

  P.S : astept cu interes orice alt “post”, dar in special continuarea “serialului” Magic. Si, by the way, deoarece nick-ul “vendeta” l-am folosit absolut intamplator si conjunctural in primul meu comment pe blogul tau (voiam sa accentuez continutul intrinsec), il adopt cu placere pe cel cu care m-ai botezat. Asadar, adios “Vendeta”, wellcome “Bree” 🙂

 8. Diana Singer says:

  Hah! Tare! Mi-e mai mare dragul sa povestesc cu oameni ca tine, ai simtul umorului, rafinata, intzepata uneori, pretentioasa, hmm, ce mai, o adevarata Bree, sper ca-ti place personajul, de fapt e clar ca da din moment ce ti-ai asumat nickname-ul;) Vine repede si partea a 3-a la Magic Nights – filmul evenimentelor. Acu o “bibilesc’, ca am scris ceva, nu gluma:)

 9. Bogdan Serbu says:

  Razvan, nu ma mai poti auzi pe nicaieri pentru ca nu mai am loc nicaieri, nu stiu, sau poate sint eu putin paranoic si doar mi se pare, dar daca am trecut bine de anul 2000 si inca mai sint unii care cred ca poti lucra doar pe ochi frumosi…
  Loc cred ca ar mai fi, ma doare capul cind deschid radioul si vad cita lipsa de personalitate exista la toti copiii astia de isi zic dj, oricum, m-am cam saturat de argumentele timpite ale unora legate de muzica pe care as pune-o eu la radio, orice contra-argumente le-ai aduce se pare ca nu vor sau nu pot sa le inteleaga, uita-te si la situatia Dianei, cum poti anula o emisiune care merge si are rating, chiar si intr-un segment mort pentru asa ceva, e dincolo de puterea mea de intelegere, banuiesc ca e mai simplu sa pui robotul de la 10-11 si sa nu-ti mai bati capul ca ar putea cineva sa spuna ceva cit de cit interesant.
  In concluzie, I don’t know, lupta continua totusi…

 10. ion pop says:

  imi amintesc de bogdan serbu,e cool.sper sa-l ascultam curand.le are fratele.bafta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s