067 – Radio & Showbiz: Fat Frumos, Airbus-ul si audientza

Posted: February 1, 2009 in Cartea Radio & Showbiz

Ţineam un jurnal la vremea aceea şi iată ce mi-am notat: „Eu, Nick şi Vadi am întârziat la şedinţa cu Cranta, aşa că ni s-au luat din programe… prin urmare ne-am dus să bem ceva”, hehe, ne-am „răzbunat”. Altă dată m-a rugat Cristina Bazavan să fac eu ştirile. Eram aşadar şi DJ şi stirist şi-am vrut să le demonstrez cum se fac ştirile, deh, orgoliu de independent! L-am rugat aşadar pe Cristi Balaci, fostul meu coleg de la Uniplus să mă ajute. Prin urmare, în timp ce eu eram în emisie, el asculta toate posturile de radio şi înregistra ştirile. Altă sursă de informaţie n-aveam şi nici să luăm ştirile din ziarele de dimineaţă, la 9 seara, n-aveam chef. aşa că am furat ştiri de la celelalte posturi şi a ieşit un jurnal first class. M-am bucurat mult atunci şi am avut senzaţia că mai iau o gură de aer „sănatos”. A doua zi ştirile se făceau tot din ziare… Ţin tare mult să remarc un lucru: noi, la Uniplus chiar ne-am bătut capul să facem ştiri şi să învăţăm, să fim cei mai buni. La radio XXI lucrurile au mers, cel puţin la început, tare liniar… iar lumea nici nu se zbătea prea mult, era fericită cu salariul ăla brut şi nemulţumită că nu se poate face mai mult. Era ca munca la stat, pe vremea lui Ceauşescu. Vorbesc aici de jurnalisti şi de renumiţii „compeuri”, ehhee.
La DJ erau câţiva entuziasmaţi, printre care daţi-mi voie să-i numesc pe Florin Velea (un băiat de zahăr), mai târziu Dan Dima, care a făcut din matinal unul dintre cele mai ascultate programe din Bucureşti, Body (Adi Simion, acum la Mediaservices), cu celebrele party-uri de sâmbătă noaptea şi cu top-urile (de care nu s-a dezlipit nici în ziua de azi), Felix Crainicu (acum la radio Total), copil fain, rocker de-al nostru, Nick (cu talkshow-urile lui), Andreea Billig (acum redactor şef la revista Popcorn), Mihai Pahonţu, Anca Niţă, Diana Sârghi şi alţii, îmi cer scuze dacă nu i-am menţionat chiar pe toţi.
Dintre ei am colaborat cel mai bine cu Nick şi cu Felix. Primul avea un umor şi un sarcasm deosebit, acesta fiind şi motivul pentru care l-am recomandat lui Vadi, să-l angajeze, Nick fusese coleg cu mine la Uniplus. Felix era foarte pasionat de muzică, el făcea cam ce făcusem şi eu la „Dialog Rock”, aducea o grămadă de trupe în studio, organiza concerte unplugged în emisiunile lui şi promova o grămadă de artişti. Din păcate nu se bucura de o audienţă foarte mare, deoarece nici postul nu era ascultat.
Dar apropos de rock: mereu s-a pus problema scoaterii lui din programe, a deranjat pe toată lumea în asemenea hal, încât şi rockerii au ajuns până la urmă la concluzia că asta-i hiba. Pe lângă rock mai făceau şi talkshow-urile parte din rândul inamicilor unui radio ascultat. Aşa că până la urmă soluţia a fost simplă: scoatem rock-ul, scoatem talkshow-urile şi vorbăria şi gata radioul de top.
La început a fost discotecă cu antenă, pe urmă s-a mai renunţat la beat. În final s-au câştigat ascultători. Un radio fără personalitate avea în curând să cucerească pe toată lumea. Numele DJ-ilor aveau să se topească în necunoscut, totul s-a transformat odată cu trecerea timpului într-o „pată sonoră” care îţi trece pe lângă ureche şi nu te deranjează. DAR a venit Făt Frumos şi-a schimbat lucrurile!!! Aiurea, n-a venit nimeni, nu vă entuziasmaţi, hehe. Reţeta cu lipsa de personalitate (transformată în format) ţine şi azi, deşi PRO FM-ul m-ar putea contrazice, ei sunt defapt ultima şansă să se mai petreacă oareşce în FM. Uniplusul e acum RADIO STAR (un nume care i-a fost propus şi lui Klinger în 1993, dar am ajuns la concluzia că nu e destul de sonor şi de „catchy”), cu o campanie slabă şi cu un target care mi se pare cel puţin bizar: femei între 25 şi 35 de ani! Ce „target” o mai fi şi ăsta, nu ştiu, încerc să-mi imaginez femeile astea care ascultă şi nu văd nicicum „poza”… în fine, or şti ăştia cu marketingul…
EUROPA FM se bazează tot pe uniformizare şi lipsă de vedete, adică de personalitaţi, în opinia mea. Radio Romantic dă muzică din anii 70 şi muzică uşoară, tot ca tonomatul. Ar mai fi Contactul, care nu s-a dezminţit, Radio 21 care pune accentul pe evenimente şi restul de radiouri, care nici nu mai contează. Iar în spatele tuturor acestor posturi de radio se află o armată de oameni de marketing, care se dau peste cap să afle cum mai stau cu ratingul şi cu imaginea. Două lucruri lipsesc din tot acest context, bine pus pe hârtie şi bine reprezentat: ideea şi înstinctul. Restul e… maculatură.

La data de 31 martie, 1996 s-a prăbuşit un avion Airbus, pe ruta Bruxelles-Bucureşti. A fost pentru prima dată când un post românesc de televiziune filma din elicopter şi acela a fost PRO TV-ul (nu mai ştiu de ce-am remarcat eu tocmai acest aspect). Tot acest post a făcut şi cea mai monumentală gafă! Nişte reporteri isteţi nevoie mare s-au dus la soţia pilotului acasă. Aceasta nu ştia de prăbuţirea avionului, aşa că nemernicii i-au dat ştirea „în direct”, mai precis :”doamnă, unde trebuie să plece soţul dumneavoastra când se întoarce din cursă? În Bulgaria? Şi ar fi vrut să cumpere jucarii copilului din Bulgaria, nu? Ei bine, aflaţi că soţul dumneavoastră a murit în accidentul aviatic de la Baloteşti”. (sau era cel de la Baia Mare, nu mai ştiu exact, căci au fost două, la fel de grave). Nu cred că vă puteţi imagina disperarea de pe faţa femeii… gândiţi-vă cum ar fi să primiţi voi o asemenea veste… femeia nu mai putea vorbi, plângea cu sughiţuri, iar deşteptii ăştia cu camera pe faţa ei, nu cumva să le scape vreo lacrimă! A fost crud! Crud şi crunt şi lipsit de etică, dar, dacă vreţi, profesionist….! O naţiune întreagă a privit cum este moartea anunţată în direct la tv şi nu i-a venit să creada! Mulţi ani s-a vorbit despre acest reportaj. La un moment dat, televiziunea lui Adrian Sârbu a şi anunţat o emisiune în care se va  difuza filmul reportajului. S-au prins însă la timp de pericol şi de ridicol şi au renunţat. Slavă Domnului, că după ce am văzut stupidul reportaj n-am mai văzut şi cum s-a filmat stupidul reportaj… o gafă monumentală şi iată c-a fost un exemplu clar de reacţie violentă a publicului, chiar dacă a fost poate cel mai vizionat şi comentat reportaj din istoria televiziunii româneşti. Atunci ar fi avut motiv să intervină zdravăn CNA-ul, dar se pare că această instituţie ori a avut alte priorităţi, ori n-a vrut să-l supere pe Adrian Sârbu. Nu ştiu ce-a fost, dar de-atunci nu mai au dreptul, în opinia mea, să comenteze. Pe Bobby l-au suspendat c-a citit dintr-o carte „porcoasă”, licenţa pentru Cluj era să nu ne-o dea din cauza unor discursuri cu legionari, de-acum 50 de ani, însă acest reportaj l-au trecut cu vederea! Halal să-ţi fei CNA-ule şi e a nu ştiu câta oară când ţi-o spun…
În orice caz, de-atunci nu se mai uită chiar atât de multa lume la PRO TV, după ce la data de 1 decembrie, 1995 toată suflarea României s-a grăbit s-ajungă mai devreme acasă, deoarece se pregătea să emită pentru prima dată PRO TV-ul, adică postul care a dat startul în exploatarea cruntă a emoţiilor umane. Orice lacrimă era surprinsă şi toate nenorocirile din ţara asta au fost prezentate la ştiri. „Să umblam la emoţiile omului”, aşa facem televiziune şi spectacol păreau să declare, iar celelalte televiziuni s-au luat după ei. Aproape că s-a petrecut, după uniformizarea radiourilor şi cea a televiziunilor. Se iau unele după altele şi lumea după ele, ehehehe.

Advertisements
Comments
 1. Catalin Floroiu says:

  Imi amintesc de reportajul idiot prezentat de catre Pro TV, cu o Esca ranjiind de bucuria “exclusive”-ului, in care familia unuia dintre piloti e intrebata “si ce mai faceti?”, “uite, realizam un reportaj despre piloti, despre viata lor” etc si este apoi anuntata dupa 5-10 minute de crew-ul TV despre accident, crew care inregistreaza cu nesimtire pe camera video intreaga reactie (socul si groaza, lacrimile etc).

  Este vorba de accidentul de langa Baia Mare din 22 Februarie 1996, cu un Antonov-24RV (YR-BMK). Toate cele opt persoane aflate la bord au decedat, unul dintre ei mi-a fost coleg de facultate la Aeronave, era un zbor de calibrare. Balotestiul avusese loc cu un an inainte, la 31 martie 1995.

  Imi amintesc ca am vazut stirea Pro TV si m-am ingrozit de lipsa inimaginabila de omenie si de decenta cu care oamenii lui Sarbu au vrut sa dea lovitura cu un “breaking news”. Dupa cateva ore de anuntare continuua a “reportajului exclusiv”, Esca a aparut in sfarsit ceva mai sobra si a anuntat ca Pro TV isi cere scuze, ca a fost o eroare de montaj(sic!), si ca roaga telespectatorii sa nu mai sune pentru au blocat centrala telefonica a Pro TV (cu injuraturi probabil) si ca se renunta la difuzarea “bombei” mediatice.

  O zi neagra pentru profesionalismul presei romanesti…(ma rog, in 1996 unii inca se mai amageau ca asa ceva exista…)

 2. Lejer says:

  Crancen, si-ti amintesti chiar foarte multe detalii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s