064 -Radio & Showbiz – Radio 21

Posted: January 28, 2009 in Cartea Radio & Showbiz

N-o să uit cât trăiesc seara în care am făcut eu cunoştiinţă cu Radio 21. Era o zăpadă pe stradă, albă şi de vreo juma’ de metru, de nu mă vedeam şi eu umblam de nebună să găsesc sediul postului, din strada Ion Slătineanu, intrarea Filioara. Era pe la începutul lui decembrie, 1994 când eu deja eram pornită rău să plec de la Uniplus, aşa că m-am dus să văd ce-o fi şi cu acest radio care emitea precum internetu’, hehe. Aveam un bun amic acolo, pe Vadi Ruş, pe care-l descoperisem pe vremea Uniplusului, în martie 1993, când, îşi aminteşte Vadi „aţi dat un anunt pe post că aşteptaţi casete demo. Am trimis şi eu. Şi m-ai sunat că e ok. M-ai învăţat butoane şi după aceea m-ai plasat lui Liviu Zamora, noaptea. Apoi am primit şi programe, mai veneam prin nopţile tale de program… Cam ăsta a fost începutul. Am plecat …nici nu mai ştiu când…după vreo 3 sau 4 luni? Ceva de genul ăsta. Dia (care era şef de DJ) avea probleme cu vocea mea şi m-a trimis acasă să mai studiez dicţie şi intonaţie. Ironia sorţii face ca peste ani, Dia să- l roage pe Nic Cocârlea să vorbească cu mine ca să îi fie invitat permanent în „La Stradă” (la radio 21). Nu m-am opus… Dia are voce bună!”.
Cam asta îşi aminteşte Vadi despre începuturile lui în radio. El e medicinistul de care vă vorbisem mai pe la începutul cărţii, omul cu 10 pe linie la toate materiile, dar căruia i-a luat radioul minţile, hehehe. Avea o adevărată pasiune, mai ales pentru chirurgie, dar i-a scos Dumnezeu radioul în drum şi asta a fost. În timp a devenit şef DJ la radio XXI, iar apoi director general. Acum e director de programe, dar la Uniplus, defapt Radio Star. Ce mică e lumea şi cum se învârte… Poate apare iar şi Dia în contextul ăsta, hehe.Vedeţi, nu toţi îşi dau seama de la început dacă vreun om sau altul va face sau nu carieră în radio. Trebuie să asculţi de instinct. În cazul lui Vadi, eu l-am avut, Dia nu. Dar apropos de Dia:chiar are voce bună! Păcat că acum şi-o foloseste doar să vorbească cu clienţii în magazinul lui de computere… mare păcat!
Au fost însă şi cazuri când m-am înşelat, de exemplu în cazul lui Mircea Radu, căci dacă e adevărat că i-am ascultat caseta demo (nu ştiu nici eu exact, eram doi care le ascultam, eu şi Z-ul) şi nu l-am primit în radio înseamnă că am făcut o greşeală… peste ani mi-a şi spus: „Singeroaico, nu m-ai primit atunci…” I-am răspuns că dacă aş fi ştiut cât de bine arată, sigur nu-l refuzam, trebuia să-mi aducă caseta personal, hehehe. E o gluma, nu trageţi concluzii pripite!
Radio XXI (scris exact aşa cum vedeţi) s-a lansat în septembrie, 1993, iar şef pe atunci era domnul Marin Traian, omul care făcea pe vremea lui Ceaşcă la Televliziunea Română „Un zâmbet pe 16 mm”, singura emisiune pe care o mai urmăreau românii. Printr-o cunoştiinţă, Vadi a ajuns la el şi l-a întrebat dacă mai fac angajări. „Erau doar trei DJ la ora aia, locuri libere destule, deci m-au luat”, povesteşte el. „Prima oară am ascultat Radio 21 după ce mă angajaseră. Era o tragedie… dar am crezut în steaua lui. Erau 3 categorii de voci pe post la vremea aia: ştiriştii, compeurii- adică ăia care povesteau poporului lucruri inteligente şi redactorii muzicali, adică ăia care puneau muzică şi mai prezentau piesele din când în când, de regulă într-un mod neinteligent pentru că altfel ar fi fost compeuri”.
Bine că n-am ajuns la compeuri, un termen de care n-aţi avut de unde să auziţi decât dacă aţi fost angajaţi la Radio Bucureşti sau aţi lucrat la începuturile lui, la radio XXI. Compeurii erau ceea ce noi azi numim jurnalişti sau redactori, adică cei care prezintă emisiunile şi le şi scriu de obicei. Compeurul se presupunea că e un om inteligent şi cu o vastă cultură. Stătea în cabina de emisie şi baleta încercând să-l facă pe mixerist (azi DJ) să priceapă când trebuie să-i închidă sau să-i deschidă microfonul, ca să se adreseze naţiunii. Compeuri dintr-ăştia mai văzusem numai la Radio Vacanţa, v-am spus, iar când am făcut prima vizita la XXI, Vadi făcea parte din tagma lor. M-am speriat rău de stilul ăsta de lucru, eu veneam de la un post independent, la care tu centrai, tu dădeai cu capul…
Am stat eu ce-am stat, m-am gândit bine (da’ nu foarte) şi-am zis :”soartă, unde m-ai adus?”, după care m-am mai calmat, căci studioul arăta mai bine şi mai curat decât la Uniplus, ba aveau şi aer condiţionat! Oamenii erau veseli şi drăguţi (deşi unii mai practicau iluzionismul şi astfel dispăreau şi de acolo o grămadă de CD-uri şi casete). Iar afară era iarnă, se apropiau sărbătorile, aşa că am zis că n-ar fi rău să schimb locul.
Acum sunt pe cale să scriu ultima parte a acestei cărţi şi e tot decembrie, în câteva zile sărbătorim Craciunul. Ieri am fost în vizită la Radio 21, care acum îşi are sediul într-o clădire de birouri din Calea Victoriei, la etajul 9. Urci cu liftul şi când ajungi sus alegi: la stânga Radio Total, la dreapta: Radio 21 (fac amândoua parte din acelaşi trust). Încăperile sunt minuscule şi întunecate, iar atmosfera e rece, neprimitoare, în ciuda pomului de Crăciun şi a ghirlandelor agăţate  peste tot. Directorul radioului, Alex Macavei, alintat de colegi şi de cei care vor să se pună bine cu el „Maca”, băiatul care venise acum 10 ani în radio cu o floare pentru Doina Ene era într-o şedinţă care dura de vreo cinci ore. Nu l-am mai aşteptat.

Advertisements
Comments
  1. tatiana says:

    am citit cu mare plăcere câteva fragmente din cartea ta şi am avut ocazia să te aud şi la radio. este evident că ai o legătură foarte naturală cu ceea ce înseamnă radioul. şi asta dincolo de toate scenetele care au loc (inevitabil, chiar şi în cele mai frumoase poveşti) atunci când microfoanele sunt închise. reţin ultima propoziţie din textul pe care l-ai postat. o atitudine de genul ăsta poate să-ţi dea multă forţă să continui, dar să continui aşa cum îţi place ţie. îţi urez numai bine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s