061-Radio & Showbiz: azi doar showbizzzzzz

Posted: December 13, 2008 in Cartea Radio & Showbiz

Dacă am scris despre trupe, nu pot să nu scriu însă şi despre oamenii din spatele lor şi despre cei care făceau posibile concertele. Pe Dorian Ciubuc de exemplu îl ştiu de pe vremea când organiza concerte rock. L-am admirat întotdeauna foarte mult pentru ceea ce face, pentru că i-a plăcut şi a vrut să devină profesionist, ceea ce a şi reuşit. Acum are Zone Records, licenţiat Universal Records pentru România. Mai are şi Zone Vision, care distribuie în România MTV, Animal Planet şi Discovery, pentru cablişti.

Din aceeaşi branşă cu Dorian mai făceau parte şi  Sandu Grosu, plus Sandu Calin, care a lucrat o vreme cu Compact şi Sfinx Experience, iar acum are împreună cu Bibi Ionescu firma „Stage Expert”.

Ehehei… şi cred c-aş putea să mai scriu încă o carte numai despre oamenii pe care i-am cunoscut şi admirat în acei ani „zbuciumaţi”!.

E foarte interesant să vezi oameni care au crezut în steaua lor şi care pe vremea lui Ceauşescu se chinuiau să-şi câştige o pâine făcând meserii, hai să le spunem, liberale. Le-a plăcut showbiz-ul şi-au investit toţi banii câştigati în propriile lor instalaţii de lumini sau de sunet. Pe atunci nimic nu era profi, că n-avea cum să fie, însă ei au crezut în ceea ce fac, mai ales că nu le-a plăcut să meargă la uzină sau să le faca cineva program.

Dupa Revoluţie au putut în sfârşit să-şi vadă cu adevărat de treaba lor şi cei care au fost deştepţi şi cu un ochi mereu „afară” au reuşit să-şi consolideze o afacere. Este şi cazul Sfinx Experience, ei însă pe vremea comunismului au avut mai mult noroc, stăteau mai mult prin Olanda, cu viză de lucru. Cântau în discoteci cam 6 luni pe an, dacă nu şi mai mult şi câştigau bani frumosi, cu care şi-au amenajat apoi un super studio. Încă de pe atunci ei erau profesionişti, că aveau cu ce, hehehe!

Ceilalţi mai prindeau câte-o cântare prin Rusia sau la Chişinău, ori în alte ţări din fostul bloc comunist. Nu era rău, că toate aceste ţări erau oricum mai dezvoltate decât România şi se întorceau de acolo cu televizoare, mobilă, scule şi bani bunicei, care le mai asigurau câte un respiro în ţărişoara asta în care Ceauşescu vroia să ne alinieze pe toţi la raport!

Vara aveau program, fiecare cu trupa cu care lucra, mergeau la mare, aveau masa şi cazarea asigurate, în schimb în fiecare seară munceau la restauranul (terasa)la care avea trupa „program”. Imaginaţi-vă cum e să stai trei luni la mare şi în fiecare seară să vezi şi să asculţi aceleaşi lucruri. „Trupeţii” începeau cu un caffe concert, iar apoi cântau piese din repertoriul internaţional, să danseze lumea. Mai cântau şi din repertoriul lor, iar dacă erau angajaţi la un bar de lux, pe scenă apăreau balerine îmbrăcate cu pene şi tot felul de drăcii şi dansau Conga! Mai apărea un comic, zicea şi el două bancuri şi gata show-ul.

În luna septembrie când se întorceau în Bucureşti, cred că le era aşa o lehamite, de se închideau o săptămână în casă, să nu mai audă de nimic! Urmau balurile de boboci, la care îşi închiriau instalaţiile şi iar dă-i şi luptă, hehe. Pe urmă erau concertele de Sărbatori, apoi concertele pe la casele de cultură din ţară şi iar venea vara, iar la mare la restaurant.

Să nu credeţi că pe vremea aceea trupele nu aveau impresari! Erau o grămadă, doar ei se ocupau de aranjarea turneelor prin ţară sau în străinătate. Unii lucrau la A.R.I.A (Agenţia Română de Impresariat Artistic), alţii pe cont propriu. Printre cei mai buni impresari aş dori să-i amintesc aici pe Aurel Mitran din Bucureşti (un om deosebit!) şi Sorin Bocerean, din Timişoara. Amândoi au un talent nativ pentru munca asta şi parcă le scria pe frunte „impresar”. Ştiu să vorbească cu oamenii şi să găsească cele mai bune deal-uri pentru ei. Drept urmare şi în ziua de azi fac acelaşi lucru şi sunt extrem de apreciaţi.

Anca Lupeş, vechea mea prietenă de care am mai povestit are şi ea propria agenţie de management, la care au apelat o grămadă de trupe, mai mari şi mai mici. Multă vreme ea a lucrat la casa de discuri Nova Music, dar s-a săturat, după cum mi-a povestit chiar ea, de „fiţele şi talentele pe care unii artişti dau dovadă, nejustificat”. „Păi bine, măi Anca, ai plecat că te-ai săturat să-i promovezi şi acum la agenţia ta îi reprezinţi?”. Mi-a răspuns: ”Da, dar acum îi reprezint doar pe cei care îmi plac!”. „Şi ce faci acum mai exact?” „Uite, le aranjez cântări, turnee, emisiuni la radio şi la tv, îi îmbrac, le aranjez şedinţe foto, chem stilişti să le mai lucreze la look şi aşa mai departe”.

Anca mai crede şi că acum casele de discuri sunt într-un mare impas. Şi-au strâns o grămadă de trupe care n-au nici-un pic de talent şi promovează muzică de slabă calitate. Asta e şi părerea celor care lucrează în radio, de altfel. Dar şi despre acest capitol voi vorbi un pic mai încolo.

Advertisements
Comments
 1. Doru Oprisan says:

  De la Anca am ajuns la tine si am gasit o carte ce abia asteapta sa fie citita. Doar ca trebuie sa gasesc capitolul 1, ca sa incep cum se cuvine. 🙂
  Bine te-am regasit !

 2. Diana Singer says:

  Hei Doru! Bine te-am regasit si eu. Ti-am citit articolul cu normalitatea. Scriai ca “trebuie sa ne intoarcem la radacini”. Mi-a placut asta. Keep on writing!:)

 3. Doru Oprisan says:

  Eh, ganduri naive si utopice..
  Putin mai jos era un articol (plin de naivitate) despre radio. Nu stiu cum ti-a scapat 🙂

 4. Diana Singer says:

  Nu mi-a scapat. Nickleback rulez!:)

 5. Ana says:

  Draga Diana, Zone Records nu mai detine licenta Universal din anul 2006. La momentul acela compania Zone Records nu-i mai apartinea oricum domnului Ciubuc, ci fusese integrata diviziei media a RTC Holding.

 6. Diana Singer says:

  Draga Ana, cartea a fost scrisa acum 6 ani. Promit sa o reactualizez curind. Multumesc mult de tot pt. precizari, am sa tin cont.

 7. Ana says:

  my bad:) nu mi-am dat seama ca sunt citate din carte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s