053 – Radio & Showbiz: Bill Gates, pirateria si Europa de Est

Posted: August 9, 2008 in Cartea Radio & Showbiz

În orice caz, din păcate, dacă vrei s-ajungi popular trebuie sa închizi ochii inclusiv la piraterie şi Bill Gates cred că este cel mai conştient de asta, degeaba se tot luptă atâta cu cei care-i piratează produsele. La urmă urmei, dacă Windows-ul nu era atât de piratat n-ajungea veci pururea cred, cel mai cunoascut sistem de operare de pe planeta noastră, poate şi din alte galaxii, sau de pe alte planete, cine ştie dacă nu cumva şi martienii îl au!

Dacă Windows-ul nu s-a vândut în câte exemplare este defapt folosit înseamnă că nu există putere de cumparare. Uite de exemplu în România, cîţi îşi permit să dea minimum 100 de dolari pe o licenţă? Nici măcar casele de discuri, care multe dintre ele, nu zic toate, nici n-au licenţe pentru acest sistem, dar îl folosesc să facă bani cu el… Cu alte cuvinte, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Aşa că ori ieftiniţi produsul pentru ăştia care n-au, ori nu mai faceţi atâta scandal şi atâtea conferinţe. Io una aş pirata şi Coca Cola, că e mai scumpa  la noi decât in supermarketurile americane!

Să nu credeţi că nu apreciez însă munca depusa de artişti sau de programatori. Într-adevăr, ca să faci o piesă sau un sistem de operare e muncă multă şi trebuie răsplătită. Sunt unele programe pe care, dacă aş avea bani le-aş plăti triplu. Uneori mi-e şi ruşine că le iau piratate, de la noi, de pe piaţa neagră. Mi-e ruşine pentru că ma gândesc la câtă muncă s-a depus şi ce inovaţii fantastice conţin… de exemplu, programele shareware le plăteşti dacă vrei, creatorii lor zic doar că dacă poţi să le trimiţi nişte bănuţi. Şi tu, userul din România nu le trimiţi că n-ai de unde sau şi dacă ai de unde, te doare capul până sa expediezi nişte bani afara din ţărişoara asta. Acum un an, de exemplu am vrut să trimit 10 dolari pentru un astfel de program. Dar am putut? Păi nu şi să vă spun de ce. M-am dus la bancă şi mi-a zis femeia de la ghişeu că pentru a trimite bani cuiva, respectivul trebuie sa-mi fie rudă de gradul 1, că aşa vrea statul român, să nu se poată scoată prea mulţi dolari din ţară. În al doilea rând, la 10 dolari îmi luau comision 13! Ah, viaţa mea (hehe), păi ăia de au muncit la program iau 10 dolari, iar banca 13, că scrie tanti Miţa  2 cifre?! În fine, n-am mai trimis, eu am avut bunăvoinţă, da’ statul român, nu şi nici băncile. Aşa că să dea statul român in judecată pentru piraterie, nu pe mine! Ăştia-s cei mai mari piraţi prin faptul că nu ştiu cum să mai facă legi din ce în ce mai certate cu logica. Auzi, rudă de gradul 1!

Da’ nici ăia din America nu-s perfecţi, mai ales prin sistemul de preţuri. De Bill Gates v-am spus, că-şi vinde Microsoaftele la nişte preţuri mult prea mari mai ales pentru piaţa Europei de vest, acum hai să vă spun de companii precum Maxis, un label Electronic Arts. Ăştia au făcut un joc celebru, THE SIMS. Deştept om, Will Wright, autorul lui, dar aiurea marketingul… sau nu ştiu dacă aiurea, că au făcut miliarde de dolari până la urmă, dar politica de preţuri mi se pare cel puţin ciudată: apare jocul în prima zi la 29 de para. Reclamă, spoturi TV, etc. După o lună, când nu mai este o noutate îl distribuie la 19 para. Deci iată că se poate şi mai ieftin! Iar în decurs de 2 ani au vândut jocul original, plus 5 addon-uri. 6 ori 3 fac 180 de para pe un singur joc, cel mai bine vândut joc din istorie, cred. La 20 para ar veni 150. Tot e bine, deşi până şi americanul se uită la ăia 20 de dolari pe care-i scoate din porofel, darmite europeanul din ţările de est! Păi să dau 5 milioane 4 sute pe un joc e way too much! Sau 4 milioane 5 zeci. Aşa că îl cumpăr piratat, la 50 de mii CD-ul şi gata… am 5 addonuri şi jocul original la 300.000! Faceţi diferenţa… aş da şi un milon pe toate, sau două, dar nu 4 sau 5! Sau un salariu numai pe produse Microsoft? Come on!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s