034 – Radio & Showbiz: Desi BBC-ul ne enerva la culme…

Posted: February 27, 2008 in Cartea Radio & Showbiz

Prin august 1991 francezii primiseră frecvenţa de 67.8 MHz. Se terminase în sfârşit cu împărţirea spaţiului de emisie, ceea ce era o fericire. N-aveau să fie însă niciodată mai buni decât noi!
Ştiţi câţi ascultători estimam noi că avem în acea perioadă? 1.500.000, adică aproape toată populaţia Bucureştiului! Nu ştiu cum că şi sondajele de opinie ale IRSOP-ului de atunci ne dădeau dreptate. Gândindu-mă acum mai bine, cred că IRSOP-ul număra şi sugarii!
În orice caz, toate concertele pe care le-am organizat au umplut sălile, de la Fun Rock-ul meu de la Sala Palatului, la cele din Sala Polivalentă şi alte săli. Pe urmă am trecut la concertele în aer liber, iar locul din faţa Casei Poporului era locul nostru preferat.
La câteva luni de la înfiinţare, mai precis la data de 26 aprilie, 1990, când aveam încă sediul în Cladirea Universităţii am organizat la Sala Polivalentă spectacolul “Unifan Show”, la care au participat peste 7000 de spectatori (locuri erau doar pentru 6.000). Show-ul a vrut să celebreze prin muzică şi programe, bucuria că existăm. De aceea fiecare DJ sau jurnalist a avut bucăţică lui din spectacol. Eu şi cu Bogdan Nicolescu (care a trecut mai târziu în tabăra “adversarului”) am prezentat trupele de rock: B22, Krzpton, Mihai Pocorschi, Asterisc,Trans Expres, Pro Muzica şi Cargo. În spectacol au mai apărut: actorul Victor Rebenciuc, care a recitat poezie, o trupă de dans intitulată “Stil”, Brigada ASE, au cântat muzică electronică Florian şi Cristian Nanu (singurii care cântau aşa ceva pe vremea aia) şi grupul de umor “Inedit”.
La sfârşit, în cea de a doua zi de spectacol, Unifan a prezentat concursul “Miss Unifan Radio”, care s-a bucurat de un succes IMENS!
Acesta a fost primul spectacol care avea să deschidă o istorie lungă de astfel de “manifestări cultural artistice”, organizate de postul nostru de radio.
În august 1991 ne ţineam de discoteci în aer liber. Făcusem contract cu o firmă şi în fiecare seară nişte DJ de la UniFan ţineau câteva ore de zbânţuială. Era aşa, un fel de program extins al radioului. Rockerii însă nu participau, că n-aveau ce să prezinte, deşi m-am dus de multe ori pe la discotecă, doar aşa, să vad ce-mi mai fac colegii.Întotdeauna am inventat emisiuni tare ciudate, dar cu priză la public. Într-o perioadă emisiunea cu cea mai mare priză era cea de raspunsuri la scrisori (am spus ceva mai devreme că primeam cam o tonă de scrisorele), emisiune pe care o realizam prin rotaţie. De mai multe ori am nimerit s-o prezint împreună cu Dani Klinger. Imaginaţi-vă, Singer şi Klinger “într-un show de neuitat”, cum suna promo-ul nostru! În timp ce eu ma gândeam la răspunsuri stufoase acolo unde era cazul, Klinger răspundea la întrebari gen:”Cum o cheamă pe soţia lui George Bush?”. “Doamna Bush, evident” raspundea Klinger. Ei şi tot aşa o ţinea, dintr-un mişto în altul, ceea ce era entertainment la maxim pe-atunci. În orice caz, dacă nici noi nu ne-am distrat “la viaţa noastră” cum se spune, atunci cine s-a distrat?! Îmi pare şi astăzi rău că nu am scrisorele din vremea aceea, să vedeţi ce probleme importante aveau fanii noştri. Oricum, să nu se înţteleagă cumva că nu eram criticaţi, pentru că nu-i adevărat. La un moment dat fanii au facut şi un fan club (înfiinţat la 29 iunie, 1991) şi scriau proteste dacă se întâmpla ca vreunul dintre noi să aibe mai puţine emisiuni sau să fie sancţionat. Asociaţia avea 300 de membri, legitimaţi, dintre care 54 erau membri fondatori. Iată ce ne scriau, spre exemplu:” În conformitate cu statutul asociaţiei, membrii îşi pot exprima punctul de vedere asupra evoluţiei postului de radio. Vă atragem atenţia asupra faptului că în ultimele opt zile programele dumneavoastră au evoluat lamentabil, iar după grila alcătuită nu se întrevăd schimbari esenţiale. De asemenea, circulă o serie de zvonuri despre o modificare în cadrul colectivului de animatori ai postului de radio, prin plecarea unor membri de bază, cu mare popularitate în rândul ascultătorilor. Aceasta ar conduce la schimbarea radicală a stilului şi personalităţii postului de radio.( ) Ne-am învăţat să consideram cei 69.8 MHz drept o frecvenţă a bucuriei şi a bunei dispoziţii. Unde sunt nopţile vesele din toamna lui 1991 când doi-trei animatori evoluau pe post spre deliciul ascultătorilor? Unde sunt petrecerile la care participau Bagheera, Cristi Nemţeanu, Sandu Alexandru, DJ Z şi alţii?”
Am impresia că susnumiţii erau suspendaţi sau cel puţin emisiunile lor erau scoase din grilă, datorită faptului că încercăm să punem pe picioare un radio … serios. La 25 noiembrie, 1991 au avut loc în salonul Diplomat al Hotelului Athenee Palace conferinţa de presă şi recepţia, prilejuite de inaugurarea transmisiunilor emisiunilor redacţiei BBC în limba română prin postul de radio UNIFAN Bucureşti. Pot spune că aceasta a fost prima noastră acţiune de radio “serios”, deşi emisiunile BBC ne enervau la culme şi asta pentru că, din punct de vedere tehnic era un iad să le transmiţi şi mereu ceva nu mergea bine. În plus, ne luau foarte mult din propriile noastre emisiuni, ceea ce ne enerva şi mai tare! Aveam ore fixe de difuzare a BBC-ului prin satelit. Aveam o antenă de satelit care mereu era dereglată sau ceva se întâmpla. Iar emisiunile variau între 5 minute şi o jumătate de oră. Greu, foarte greu ne-am obişnuit cu ele. În cele din urma însă, când ne-a mai pierit elanul am ajuns să l

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s