033 – Radio & Showbiz:”Eu sunt Ştefănescu, directorul vostru. De unde pot să iau coniac?”

Posted: February 27, 2008 in Cartea Radio & Showbiz

Un singur lucru mai am de adăugat despre capitolul “francezi”, pe care îl voi încheia apoi definitiv. În timp ce noi emiteam din vârful hotelului Modern ei s-au refugiat prima oară în clădirea Arenelor Romane. Emiteam 12 ore noi, 12 ore ei şi nu numai că noi făceam emisiuni în care îi spurcam în toate felurile, dar mai exista şi o luptă a antenelor, emiţătoarelor şi a puterii de emisie. Ei au pretins mereu că noi emitem mai tare decât ei. Iată ce declara domnul Ştefănescu ziarului “Cotidianul” din 12 august, 1991: “Cota dealului pe care se află Arenele Romane este cu 12 m mai mare deasupra zonei Piaţa Rosetti (unde se află hotelul Modern). Iar antena noastră are 30 m. Problema e că UniFanul emite cu mai mult de 80 de waţi, cât este legal. Atunci când am început să emitem şi noi şi am intrat peste emisia lor, ei au ridicat brusc puterea. Imediat m-am dus la Minister, la domnul director Constantinescu. Dânsul a vorbit la telefon cu Direcţia Controlului Frecvenţelor, care i-a confirmat că emisia Unifan avea o putere de 200 de waţi. Constantinescu a spus:”Nu au voie. Urmariţi-i o jumătate de oră şi dacă continuă luaţi măsurile necesare”. Bineânţeles, nu s-a luat nici-o masură, până la decizia ministerială privind acest partaj, care se aplică din 5 august”.
Ştefănescu era ferm convins că noi aveam pile peste tot şi că “în pofida aerului lor de teribilişti şi infantili”, cum declara dânsul tot în Cotidianul ” cred că cineva îi dirija din umbră, pentru că loviturile ulterioare pe care le-au dat societăţii noastre au fost foarte puternice, bine gândite şi bine plasate”. Când cu greva de la Modern, înainte să ne separăm defînitiv “toate uşile mi s-au închis. Nimeni nu vroia să ne dea un local!” povesteşte Ştefănescu. “aparatura franceză am închis-o într-o boxa şi i-am dat cheia recepţiei domnului Diaconu, rugându-l să nu dea nimanui nici un obiect. Suspect de uşor, noul post de radio, UniFan a primit licenţă de emisie de la Petre Roman şi culmea, aprobarea pe aceeaşi frecvenţă de 69.8 MhZ! Când noi am cerut un spaţiu la hotel Modern am fost refuzaţi categoric. Dar, în aceeaşi zi directorul Diaconu de la Modern mi-a arătat o hârtie prin care directorul general al SC LIDO (de care aparţine hotel Modern) domnul Albeiter, aproba acordarea apartamentului de la eţăjul 12 pentru Unifan în baza unei hârtii semnate de domnul Bogdan Vasilescu (care deţine un post înalt în Ministerul Turismului) în care se spune:”Vă rog să acordaţi tot sprijinul necesar Asociaţiei UniClub (Unifan), care are aprobarea primului ministru pentru înfiinţarea unui post de radio, pentru acordarea unui spaţiu în hotelul Modern”. “Aparatura depozitată în recepţie am recuperat-o, mai puţin antena de emisie, pe care au luat-o cei de la Unifan. Într-o zi ei au adus un civil, pe care domnul Diaconu l-a recunoscut a fi colonel de poliţie. Acest domn m-a forţat verbal să le dau antena, aratându-mi o hârtie semnată de directorul IIRUC (unde era fabricată) care certifică faptul că ea aparţine Unifan-ului. Lucru fals pentru că antena a fost facută pentru Fun Radio, deci era a noastră. ( ). Mai târziu domnul Diaconu n-a mai rezistat presiunilor şi le-a dat antena”.
În acelaşi ziar au aparut apoi şi opiniile lui Dani Klinger, într-un interviu destul de amplu. Iată ce povesteşte el despre domnul Dorin Atanas (că aşa îl mai chema, lucru care ne-a distrat la nebunie) Ştefănescu: ” Prima dată când a venit la sediul radioului a trimis-o pe Liliana Homocea (pe atunci director comercial) să-i cumpere cafea de la bar, ca pe o servitoare. Iar pe mine şi pe Dragoş Caliţoiu a vrut să ne dea afara fiindcă vorbeam tare la telefon!!! Venea uneori la sediu în stare de ebrietate, deşi el interzicea vehement consumul de băuturi alcoolice în studio. Într-o seară de octombrie, în jurul orelor 20.30-21.00 a intrat în studio sub influenţa alcoolului, s-a asezat cu fundul pe birou şi a spus: “Eu sunt Ştefănescu, directorul vostru. De unde pot să iau coniac?” ( ) Apoi, în perioada următoare a încercat să ne impună un regulament interior absurd, care interzicea staţionarea membrilor în postul de radio, înainte sau după emisiunea pe care o aveau de făcut. Să venim cu cinci minute înainte şi să plecăm cu cinci minute după, aşa, ca nişte roboţi.”
Despre recuperarea antenei din recepţia hotelului Modern, Dani spune: ” La colonelul Slobozeanu, de la Circă 8 (de care ţine hotelul), primul a apelat Ştefănescu, când noi am ridicat aparatura asociaţiei UNIFAN, separând-o de cea donată de francezi. Dl. Ştefănescu a încuiat aparatura franceză într-o boxă din recepţie, împreună cu antena. A făcut o listă de inventar, dar nu a trecut şi antena pe ea, fiindcă ştia că nu e a lui. Noi aveam o hârtie oficială de la IIRUC (unde era fabricată antena) conform căreia antena aparţinea IIRUC-ului, care ne-o încredinţase nouă spre testare şi folosire”. Aici aş vrea să ma opresc puţin şi să ma întreb: cum e posibil, dragă Klinger să nu fii ÎNCĂ în politică? Îţi prevad o căriera stralucită, mon cher!
Adevărul este că nici una din părţi n-a fost cinstită până la capăt, nici cu presa, nici cu proprii ei mebri. Au câştigat însă cei care au fost mai dibaci, adică noi, că-l aveam pe Klinger. Câţiva ani mai târziu aveam să privesc la un conflict în care eram numai parţial implicată, între Uniplus şi o parte din Uniplus, care cumpărase majoritatea acţiunilor Socieţătii ce patrona radioul. Cine a câştigat? Partea lui Klinger, bineânţeles, căci au reuşit să se lege de ceva ce se numeşte chichiţă avocăţească, deşi destul de importantă: vânzarea acţiunilor fără acordul celorlalţi acţionari. Numai că acest lucru a fost practicat şi de Klinger! În plus, vremea a trecut, chichiţa le-a cumpărat suficient timp şi partea adversă a vândut. În fine, voi reveni mai încolo asupra acestei probleme.
Să ne întoarcem însă la declaraţia lui Klinger din ziarul “Cotidianul” din data de 13 august, 1991:” L-am solicitat pe Slobozeanu (fiindcă ştiam că se mai ocupase de problemă), pe 28 aprilie. El i-a spus clar lui Ştefănescu: antena trebuie cedată pentru că nimeni în afară de procuratură nu are dreptul să sechestreze obiecte, pentru că nu se afla pe lista de inventar şi pentru că ea aparţine legal UniClub-ului”. “După o discuţie (în holul hotelului Modern) calmă, de 15 minute, Ştefănescu a cedat antena. Nu a fost nici o ceartă. Avem, defapt o casetă video pe care i-am filmat când plecau , în faţă hotelului, pe Ştefănescu, Slobozeanu, Delaleuf, Iosub şi Dănăriciu. Zâmbeau şi discutau cordial”.
Cât despre puterea de emisie, Dani a facut un calcul sofisticat:”Ei acoperă cam 50 %, adică jumătate din cât acoperim noi. Noi avem altitudine. Dacă dublezi înălţimea, raza de emisie se dublează de 4 ori. E o lege fizică. Ei au o cotă de 12 metri deasupra Pieţei Rosetti, plus o antenă de 15 metri. Deci circa 27-30 metri. Hotelul Modern are 13 etaje, deci 39 de metri. Antena e pusă pe casa liftului, deci încă trei metri, adică 42 de metri. Antena are 15 metri. Deci 42+15=57 metri. Logic, nu? Dublu faţă de ei. ( ) Rep:Domnul Ştefănescu susţine că sunteţi susţinuţi din umbră de unul dintre consilierii domnului Petre Roman. Dacă e aşa, cum se numeste? D.K.: Cererea pentru aprobarea de înfiinţare am depus-o la Departamentul de Structuri Socio-Politice din cadrul Guvernului. Datorită birocraţiei n-ar fi ajuns niciodată la Petre Roman, dacă n-ar fi promovat-o domnul Ion Olteanu – ministru adjunct şi domnul  Daniel Şandor, secretar de stat, de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor.
Ne-am adresat deci, logic, acestui minister. Cei doi sunt foarte tineri şi ne-au înţeles. Am făcut totul pe cale ierarhică şi a durat peste trei săptămâni.
Francezii, în schimb, pe 8 mai, 1990, au avut acces direct la Petre Roman, prin d-na Robin. Au primit aprobarea la o jumatate de oră după aceea, după ce şi-au strâns mâinile şi au semnat hârtiile”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s