031 – Radio & Showbiz: Singer, o sefa severa:)

Posted: January 23, 2008 in Cartea Radio & Showbiz

Dar iată care erau DJ-ii postului în mai 1991: DJ Z, Bagheera, Costel Ionescu, Liviu Zamora, Ligia Marin, Alex Preda, Andy Moisescu şi… cu voia dumneavoastra, ultimul pe listă: Daniel Klinger! Dintre noi toţi acum cel mai cunoscut este desigur Andy Moisescu, de la PRO TV. Nu ştiu cine îl adusese în radio, dar n-o să-i uit niciodată “uniforma” lui: un costum de blugi şi o mapă, venea sau pleca mereu de la/la şcoală. Avea 16 sau 17 ani, dacă nu ma însel şi era rocker convins. Când intra în emisie sigur era AC/DC, când ieşea din emisie, la fel. Dar vroia să se facă inginer…
La colaboratori pe listă erau: Markus şi Ziele, Bogdan Strătulă şi Radu Niculiu, ultimul -un tip de caracter, ca berea Hopfen, hehehe, cu educaţie germană şi bine crescut.
Salariile variau între 24-25.000 de lei per total. O oră de emisiune era platită cam cu 250 de lei! 60 de lei era o oră de program normal, în care puneai doar muzică, dădeai ora exactă şi mai îndrugai câteva tâmpenii pe lîngă.
În afară de muzică la maxim, nebunia de pe lume era că uitai din când în când microfonul deschis şi te trezeai că se-auzea în eter tot ce vorbeai cu cine se nimerea prin studio. Ştiu că odată eram într-o mare controversă cu Ligia Marin, până când a venit Cornel Ciomâzgă, redactorul şef de atunci să ne atraga atenţia că avem microfoanele deschise! Ne-am ruşinat, dar nu prea tare, căci lucrurile acestea se întâmplau frecvent.
Tot atunci, dacă nu chiar mai devreme apăruseră “căietele de antenă”. Ele serveau pentru tot felul de scopuri: în primul rând că să ţinem evidenţa casetelor, benzilor, vinyl-urilor şi sculelor din studio. Am uitat să spun că fiecare DJ, înainte de a-şi începe programul număra o groază de discuri şi casete, după care nota în caiet. De obicei lipseau din ele cam în fiecare zi şi a fost o perioadă când era să înnebunim cu toţii din această cauză. Lumea le mai lua acasă, le împrumuta şi uita să le aducă. Alţii le furau pur şi simplu, dar ce era să faci? La un moment dat ştiu că am ajuns să scoatem toţi “chiloţii” de pe orice suport audio, că să nu se mai fure. Dar “adevăraţii iubitori de muzică” nu ţineau cont.
Tot în caiet se mai scria şi despre starea studioului, care de cele mai multe ori era dezastruoasă, mai ales noaptea, când veneam şi noi de-acasă cu mâncare şi ce-o mai fi. Dimineaţa era full de cafea şi resturi de mâncare pe lînga mixer, că să nu mai vorbesc de scrum şi mucuri de ţigară aruncăte peste tot. Şi nu erau numai ale noastre, pentru că noaptea nu puteam sta singuri şi chiar dacă chemam, chiar dacă nu chemam pe cineva, tot ne alegeam cu cel puţin trei fani ai emisiunii noastre în studio. Şi doar n-o să-i dam afară, că îi ştiam din scrisori şi de la telefon!
În afară de DJ, mai existau compartimentul de jurnalişti, cel de producţie (unde-l găseai mereu pe Vali Andronescu), tehnic şi bineânţeles marketing-ul. Eram aşa, un fel de firmă cu pretenţii, dar a cărei asociaţi şi angajaţi urlau unii la alţii cât îi ţinea gura. Secretare erau Marina şi Cristina. Amândouă simpatice, dar ne enervau la culme şi când n-aveai la cine să urli te descărcai la secretariat. Cristina mai era cum era, dar Marina era culmea culmilor! Îşi citea în fiecare zi romanele ei siropoase (Sandra Brown era “the best”), iar dacă suna telefonul era o tragedie, că o întrerupea din lectură, hehe. Dacă-i cereai să-ţi aducă ceva, mai bine iţi luai singur, iar dacă venea cineva în radio şi dădea de ea, sigur o gasea dormitând sau, bineânţeles citind. Pe Marina trebuia s-o iei cu binişorul şi s-o rogi frumos, altfel n-aveai nici-o şansă! Cu toate astea ne-a fost dragă tuturor Marina, sau mie cel puţin, deşi n-am avut motive prea întemeiate niciodată. Dar asă s-a nascut ea, simpatică!
Să ne întoarcem însă la DJ şi să aruncăm o privire la emisiuni. Dintre acestea aş enumera: “Rock by request” (of course!), “muzică pentru vecini” (dedicaţii), “Muzică pentru părinţi” şi “Music by request”. Mai erau bineânţeles “Dialog Rock”, top-uri şi party-urile de sâmbătă seara şi cele cu rock-ul.
În agendele mele personale notam pe vremea aceea toate greşelile DJ-ilor mei, lucru care s-a dovedit extrem de folositor, căci am de ce râde acuma, după 11 ani. Dar iată câteva observaţii: “Vorbeşte pe text, în loc să vorbească pe intro-ul piesei, confundă melodiile, era beat în programul de slow (culmea, nu putea să fie beat în programul de blues!), a pus una după cealaltă piese cu aceeaşi trupă, vorbeşte prea mult, nu e dinamic, nu dă destule informaţii, repetă programul muzical a lui X, încurcă mereu frecvenţa, zice altceva în loc de 69,8, etc”.
Ştiu că exprimarea lăsa mult de dorit la vremea aceea. Mai ales DJ-ii noi aveau nişte “texte” de te durea capul. Iată un exemplu:”O să bag câteva bâlbe pe post”, zice unu’ Mişu, de care nici nu-mi mai aduc aminte acum. Adevărul e că pe vremea aceea se perindau destul de mulţi prin emisie. Făcusem la un moment dat un concurs la care au venit DJi precum DJ Blue (Gabriel Guriţă care prezinţă acum sport la PRIMA TV), DJ Ştrumf (Iulian Senoş), Adi Anghel (copia la îndigo a lui Costel Ionescu, doar că nu era aşa bronzat, hehe), Laura Gheorghe (care-a vrut să se prezinte DJ Miţa şi mi-a trebuit mult timp şi energie s-o conving că nu suntem trupă de teatru şi că în sezonul ăsta nu jucăm Caragiale), Cătălin Chimirel şi mulţi alţii.
Dintre toţi aceştia singurul pe care l-am dat afara, căci ajunsesem la limita răbdării a fost DJ Blue. Cred că oricine ar fi înnebunit să-i auda programele romantice de noapte (în afara de DJ Ştrumf, cred). Când deschidea microfonul şi spunea de vreo 10 ori la rând “Sunt DJ Blue, Blue, Blue” şi punea muzică de ascultat în surdină, îţi venea să dai cu radioul de pereţi. “Ce-i aia domnule DJ Blue Blue Blue, de 100 de ori Blue?” “Păi aşa-mi place mie”. “Păi nu-i bine c-o să-i înnebuneşti!” Nah, până la urma a trebuit să-l dau afară sau defapt cred că se afla încă în perioada de probă.
Că tot am pomenit numele lui Ştrumf, iată ce-am notat despre el: “Repetă prea des “superb” şi are o engleză de baltă”. Tare bine-ar fi s-o lase mai moale cu Ştrumfii lui de desene animate c-o să ma cred şi eu Sandy Bell în curând”. Mai târziu am descoperit că Iulian Senoş (alias DJ Ştrumf) era semnatarul unui articol apărut în ziarul “Oblio” (erau tot felul de ziare cu nume ciudate pe atunci) şi intitulat “Radio – Şfanţ?”. Subiectul era postul nostru de radio care i-a cerut bani atunci când a vrut să-şi înregistreze nişte casete cu muzică, prin şeful DJ de atunci, Radu Pârlog. Ştrumfu’ se plângea că ar fi donat cândva bani în contul radioului, ca pe urmă, când a vrut să-şi tragă nişte muzică, Pârlog să-i ceară plată. “Eu unul, începând de astăzi” încheia el articolul “prefer Radio Nova 22!”. Peste câteva luni de la vitriolul ăsta a venit să dea concurs la noi. Peste alte câteva luni, deoarece nu-i apreciam engleza de baltă şi faptul că se ţinea mai mult de chefuri a ameninţat că pleacă la Radio Delta, ceea ce a şi facut, ca să se întoarcă din nou la noi, peste numai două zile. Aşa a fost Ştrumful, indecis meru, hehe.
Alţi DJi care au venit în perioada aceea au fost Raoul Russu (şi cu el a început epoca romantică de agăţat ascultătoare, hehehe, acum e DJ RAOUL), Nicky Fodor şi Laur Draguşin (ultimul, un băiat de zahar, prieten de familie cu Alex Preda. Mai târziu avea să ajungă şef de DJ).

Advertisements
Comments
  1. adi says:

    De toamna trecuta, cand am ajuns aici cautand daca exista ceva pe net despre “azilul de nebuni” sau boby , am pus blog-ul la favorite si cred ca il vizitez cel putin o data pe zi sa vad daca nu cumva a mai aparut un nou “episod”. Sper sa creasca frecventa cu care apar.
    Ei, ce mai vremuri, ce mai oameni! … nostalgia tineretii dintr-un timp ce mi se pare o alta viata

  2. Diana Singer says:

    Nu am o frecventza anume la update, dar dak stiu ca sint oameni atit de interesati ca tine o sa ma grabesc de acum inainte:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s