029 – Radio & Showbiz: Fun Radio si Uni-Fan Radio

Posted: December 19, 2007 in Cartea Radio & Showbiz

Problema era că trebuia să intrăm în legalitate. “Licenţă de emisie”, mai bine zis aprobarea semnată de Roman era dată francezilor, noi nu aveam nimic la mână. Atunci cineva, cred că Dani Klinger şi Dragoş Caliţoiu au avut iniţiativa obţinerii unei noi licenţe. În cursul lunii aprilie ei au făcut demersuri şi au obţinut aprobarea Ministerului Telecomunicaţiilor de a emite tot pe frecvenţa de 69, 8 MHz, sub numele de Uni Fan Radio. Postul a reânceput să emită pe 30 aprilie 1991. “Noul post de radio”, declara Radu Pirlog (fostul şef DJ al Unifan) unui ziar “foloseşte ca bază tehnică pe cea aparţinâd societăţii franceze FUN RADIO (1200 discuri, peste 100 benzi înregistrate, 2 pick-upuri, 2 microfoane profesionale, reportofon, antenă, etc). PENTRU ACEST FAPT SOCIETATEA MIXTĂ Fun Radio cheamă în faţa instanţei judecătoreşti pe asociatul Uni Club, pe data de 9 mai 1991. Aşadar Fun Radio Bucureşti nu are nici-o legatură cu Uni-Fan Radio, motiv pentru care nu-şi asumă nici-o responsabilitate a celor emise pe frecvenţa de 69, 8 MHz de către Uni Fan. Se cere totodată elucidarea situaţiei celor două posturi Fun radio şi Uni-Fan, cărora li s-a aprobat aceeaşi frecvenţă. Şi încă ceva:Fun radio Bucureşti nu a reînceput încă emisia, cel care emite fiind Uni-Fan”.
Nu mai înţelegeţi nimic, pun pariu. Nici nu trebuie, pentru că lucrurile au fost atât de încâlcite încât şi mie mi-a fost greu să reconstruiesc toată povestea, noroc că pastrasem nişte ziare din vremea aceea, ziare care însă conţineau destul de multe înadvertenţe.
Cât despre Radu Pârlog abia de curând, când am aflat că are o firma de publicitate am înţeles ce l-a dus în tabăra adversă: barba şi gîndirea lui de familist, hehehe.Francezii au mai protestat multă vreme, iar capacul le-a fost pus când am obţinut licenţa de emisie. Cel mai rău era însă că CNA-ul ne impusese să împărţim frecvenţa cu FUN Radio “La meilleure radio”. Dar noi emiteam, ei stăteau la vilă şi asteptau să înceapa să emită. Între timp ne ascultau pe noi la radio şi dadeau declaraţii după cum urmează:
“Postul de radio, acuzat într-un articol din ziarul Liberţătea din 4.06.1991 de “epigonism de cea mai joasă speţă”- datorită reportaajelor realizate de pseudo-gazetarii săi este, de fapt postul de radio al Asociaţiei Uni-Club care, în mod ilegal, se identifică în emisie că fiind UNI FAN RADIO. Abuz ce a indus în eroare nu numai Ministerul Comunicaţiilor, şi pe ascultători, ci chiar şi ziariştii de la cotidienele importante. Regretăm că, prin acest furt de marcă al Asociaţiei Uni Club este pus în seama FUN RADIO (care temporar nu emite din 7 martie curent) sondajul de opinie privind “Invadarea Transilvaniei de către trupele maghiare”. Aceasta, în plină campanie publicitară TIBCO 91! Incidentul ar trebui luat în consideraţie de forurile competente, inclusiv Ministerul Comunicaţiilor, în vederea soluţionării conflictului dintre FUNRADIO şi asociatul său, Uni Club.”
Sau alt protest:
“Societatea FUN RADIO protestează împotriva asociaţiei Uni-Club pentru:
1)Ocuparea abuzivă a postului Fun Radio şi întreruperea emisiilor muzicale pe data de 7 martie 1991.
2) Furtul numelui de marcă FAN, care prin simpla schimbare scriptică a vocalei U în vocala A a dus în eroare opinia publică, Ministerul Turismului şi Ministerul Telecomunicaţiilor, obţinând avantaje ca: aprobarea de emisie, aprobarea de frecvenţă de 69,8 – fapt care duce la existenţa a doua posturi de radio pe aceeaşi frecvenţă; aprobarea de loc de emisie în acelaşi spaţiu.
3) Furtul şi folosirea ilegală a întregului material muzical şi a aparaturii societăţii FUN Radio.
4) Furtul moral în faţa opîniei publice de care sus numita societate s-a folosit pentru a câştiga respectul ascultătorilor. Subliniem că FUN RADIO nu are nici-o legatură cu UNI FAN RADIO, motiv pentru care nu ne asumăm nici-o responsăbilitate pentru eventualele înterpretări spuse pe frecvenţa de 69,8 MHz. Din aceste motive FUN RADIO nu a început încă emisia”.
În realitate n-au început emisia deoarece nu aveau scule şi nici oameni (reuşiseră să fure doar vreo doi, trei, pe care nu-i voi înţelege niciodată). În orice caz, cu toate declaraţiile lor, cine-i băga în seamă? Fanii nostri erau fericiţi că ne puteau asculta din nou şi eram singurul post de radio pe care îl recunoşteau. Puţin le pasă lor de capitalul francez!

Advertisements
Comments
  1. He, he Parlog…cel ce cade mereu in picioare. Oare de ce? Oare stie dinainte? Sau..doar e al naibii de norocos. Asta nu o sa aflam prea curand, sau…?
    si cati ca el….

  2. Bogdan Chiochiu says:

    In Franta anului 1988, FUN era în concurenta cu Aventure FM, un post militar… Cineva ne-a vândut o caseta cu Aventure FM pe vremea lui Ceausescu. Isi mai aduce cineva aminte de Aventure FM ? Am sters acea caseta din greseala ! Mai are cineva casete cu Aventure FM ?

    Pe curând !
    Bogdan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s