027 – Radio & Showbiz: Banii vorbesc…

Posted: December 19, 2007 in Cartea Radio & Showbiz

La puţin timp de la aceatsă întâmplare ne-am certat cu francezii. De data aceasta pentru salariul pe care nimeni nu-l primea, mai puţin directorul postului de la vremea aceea, Cristofor Iosub, student şi el, dar “mai pe felie” cu partea franceză. El a fost dealtfel şi singurul care a participat din partea noastră, a Uni Club-ului la sedinţa de constituire a Societăţii mixte, şedinţă tinută cu uşile închise. Cristofor nu informase pe nimeni în legătură cu locul şi ora la care avea să aibe loc adunarea, semnând fară acordul celorlalţi, actele de constituire ale societăţii. “De menţionat” scria pe atunci ziarul “Fraierul Român” (nr. 1 din aprilie 1991) “că în afară de Iosub, nici un membru al clubului, indiferent de rolul său nu figura cu carte de muncă sau acte pe vreo listă. Deci nimeni nu primea salariu, iar reprezentanta părţii franceze, doamna Mirijana Robin ajunge chiar la concluzia că Fun-ul este un post de radio studenţesc, la care participă neprofesionişti, salariile devenind “o chestiune de suflet”. Se pare că la francezi puţine trec prin stomac… din păcate, Înfometaţii clubului au făcut o grevă de doua zile, aducând-o pe doamna Robin în crize de isterie. Aşa s-a ajuns la stabilirea unei sume: 12 lei/ora pentru disk jokey, o ştire 5 lei şi alte legume. După o nouă grevă s-au mărit tarifele, s-au legalizat actele. Postul a emis din nou. Dar nimeni nu a văzut nici-un ban. Iosub a fost exclus. Distracţia a durat până în jurul Craciunului, când în urma unei înscenari – o cameră de hotel distrusă de inamici- membrii Fun-ului au fost evacuaţi din Hotelul Dorobanţi, domnul Todică (directorul hotelului tocmai îşi terminase toate casetele de înregistrat”.
Aici aş vrea să fac o precizare. Pe vremea aceea toţi Dj-ii sau aproape toţi înregistrau casete pe bani. Muzica era a postului sau o luam unul de la unul la altul şi o vindeam. Lui Todică îi făceam o favoare, i-o dădeam gratis!
“La plecarea lui Cristofor Iosub” scrie în continuare ziarul “s-a constatat o lipsă în fondul financiar de 200.000 lei. FUN RADIO FRANCE reprezentat la Bucureşti de Didier Sola nu s-a amestecat în problemele radioului, ba mai mult a vândut discurile cu muzică destinate radioului, postului Nova 22, prin Teddy Dumitrescu”.
Francezii au impus apoi un nou director, pe Dorin Ştefănescu, un profesor a cărei singure legături cu acel radio erau limba franceză şi faptul că-i plăcea şi lui muzica: Vangelis în special. Era un domn durduliu, fericit că şi-a găsit un astfel de job din care intuia că se poate trăi bine. În realitate n-a fost aşa niciodată, pentru el. Nimeni nu i-a recunoscut autoritatea, mai ales că era de acord cu francezii, că trebuie să difuzăm cât mai multă muzică de-a lor. Mai târziu, după ce ne-am desprins de Fun şi am devenit independenţi el a ramas ca director şi a condus radioul spre un faliment ridicol, noroc cu francezii, care din nu ştiu ce motive au continuat să-l susţină financiar multă vreme.
În decembrie, 1990 am aflat că din contul societăţii dispăruseră 40.000 de dolari care, după numeroase investigaţii s-au regăsit într-o vilă din Cotroceni, acolo de unde avea să emită postul de radio Fun, condus de Ştefănescu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s