025 – Radio & Showbiz: Hotel Dorobanti si inceputurile business-ului de radio

Posted: December 19, 2007 in Cartea Radio & Showbiz

În hotel Dorobanţi viaţa era tare dulce:aveam barul la dispoziţie, unde beam cafea după cafea, aveam autonomie, nu mai trebuia să arătăm legitimaţia la poartă şi în plus nu mai aveam treabă cu Liga, care cred că renunţase la post sau mai bine zis a fost forţată s-o facă.
Aveam sediul la etajul 17 (ultimul) unde însă “zburdălnicia plină de viaţă a tinerei echipe a radio Fun-ului şi permanentul du-te vino” cum scria un ziar “a deranjat conducerea hotelului care, altfel tolerează foarte bine prezenţa junelor seducătoare care asezonează viaţa străinilor cazaţi la Dorobanţi. Aşa că postul a fost mutat din nou, de data aceasta la mezanin. Chiria plătită pentru cele doua camere este de 17.000 de lei pe lună. Contractul semnat pe termen cât mai scurt trebuia reânnoit foarte des. Suma, în orice caz e prea mare în condiţiile în care femeia de serviciu face curăţenie dacă i se dă bacşis, centralista dă legătura telefonică dacă primeşte ciubuc, iar contractul se reânoieşte dacă se impinge peşcheşul cuvenit, conducerii. Cu toate acestea, direcţia hotelului e greu de mulţumit. Asta se vede din faptul că electricianul, domnul Însurăţelu, om cu apucături şi înfăţişare cazone a oprit curentul pe 5 februarie 1991, pe motiv că trebuia să decupleze emiţătorul SRI-ului aflat pe acelaşi circuit cu radio Fun.
Liftierul se trezeşte şi el după luni de zile de funţionare că Radio Fun nu are aprobare de la „Ascensorul” pentru a-şi păstra emiţătorul în camera liftului. Reiese că Salvarea, Pompierii, SRI-ul şi poliţia au astfel de aprobări pentru emiţătoarele lor de la Hotel Dorobanţi. După o întrerupere de patru ore, postul a început să emită din nou. A doua zi, ca un făcut, s-au ars siguranţele. “Să vină Găină!”, propune directorul adjunct al hotelului. Domnul Găină e copropietarul postului Fun radio din partea Simpaturism. “Ce treabă are domnul Găină aici?” întreabă naiv Daniel Klinger, unul dintre studenţii care lucrează la Fun. “Să vină să pună o priză!”. “Dar este priză!”. “Ei, atunci să pună un ştecher!”. “Dar este ştecher”, refuză Daniel să priceapă. “Ei, să pună un ştecher franţuzesc cu cheie!”. “Nu mi s-a cerut niciodată şpagă de la obraz!” spune Daniel revoltat. “Probabil că acum ne trebuie un ştecher cu o cheie foarte mare, pentru că ni s-a pus în vedere să evacuam postul până la 15 februarie 1991”.Şi ne-am mutat, dar numai până la mezanin.
În Dorobanţi am pus pentru prima oară în mod serios problema necesiţăţii unui director comercial şi a unui department care să ne-aducă bani. Trebuia deja să începem să şi câstigăm, oamenii începuseră să nu mai vrea să lucreze gratis. În plus, tot atunci ne-am pus şi problema unei emisii mult mai bune şi a modernizării studioului. Deja începeau să se pună bazele departamentului de marketing şi al celui tehnic. Începeam să privim radioul ca pe o afacere, deşi francezii continuau să aibe un procent mult mai mare decât noi. În perioada iunie-august am început să percepem “taxe publicitare”, cum scria Cătălin Giosan în ziarul “Viaţa Capitalei”. “Anunţurile citite costau 9 lei minutul de difuzare (pe atunci 1$=60 lei), iar spoturile publicitare 500 de lei. Primele firme interesate în publicitate: BUCUREŞTI-BERLIN, RANK XEROX, ANA, MODA 2000, FEPER şi AGFA.”
Vă mai aduceţi aminte de apucatul care striga în spotul publicitar :”Bucureşti-Berlin?”. Nu cred c-aţi putut să uitaţi aşa ceva!
Eu continuam să-mi fac emisiunile şi deveneam din ce în ce mai interesată de a învaţa mai multe despre jurnalistică. Facultatea devenise chiar facultativa, deşi mai mergeam la cursuri, pe cât posibil şi la examene.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s